Докато европейските страни се готвят за решителните дни по пътя към Евро 2024, а още поне година мислите им няма да са свързани със следващия Мондиал, то в други континенти погледът е насочен именно към шампионатът на планетата в САЩ, Канада и Мексико през 2026-а.

В Южна Америка и Азия квалификациите вече стартираха, а сега е ред и на тези в Африка.

Заради увеличаната бройка на участници на първенството на 48, Африка подобно на другите континенти ще се радва на рекордна бройка квоти - за Черния континент бройката е 9 директни квоти и опция за десета чрез бараж.

До момента рекордният брой африкански тимове видяхме на Мондиала в ЮАР през 2010-а, когато към традиционната от последните 25 години бройка от пет квоти, бе прибавена и тази на страната домакин.

Иначе Африка имаше три представители през 1994-а, по два на предишните три Мондиала, по един тим през 1970-а, 1974-а и 1978-а. Египет е първият африкански представител през 1934-а, докато цели седем Световни първенства преминават без представител на Черния континент.

Сега 54-те членки на КАФ бяха празпределени в 9 групи по 6 тима, като победителят във всяка една група отива на Мондиал. Нищо сложно в африканския формат.

Разбира се, още преди старта на квалификациите отборите останаха 53, защото Еритрея се оттегли от страх, че още при първото гостуване на тима на Мароко, голяма част от националите ще опитат да избягат от лагера на отбора, а след това ще се отправят към Европа през Средиземно море.

Всичко ще започне днес в 15 часа наше време в Малабо - столицата на Екваториална Гвинея, където местният тим посреща Намибия.

Освен деветте тима, които ще отидат директно на Мондиала като победители в своята група, четирите най-добри втори отбора ще играят плейоф, победителят от който ще отиде на междуконтиненталния бараж.

Дир.бг