България завършва евроквалификационния цикъл с мач срещу Сърбия.

Двубоят е днес от 16 часа (пряко по БНТ) от стадиона в Лесковац, като се очаква на трибуните да седне президентът на УЕФА Александър Чеферин, който малко по-рано трябва да пререже лентата на друг стадион в Източна Сърбия. Съдия е Ерик Ламбрехтс (Белгия).

Нашият тим заема последното място в групата с едва 3 точки и все още без победа. За цялата календарна 2023 година България все още няма успех и ако не успее да ликува днес, ще счупи антирекорда.

Същевременно на сърбите ще им бъде достатъчно и равенство, за да се класират на Евро 2024.

Срещата в Лесковац ще бъде под номер 2 в кариерата на Илиан Илиев като национален селекционер. Варненският специалист наследи сърбина Младен Кръстаич, който за малко да запише победа начело на "лъвовете" над сънародниците си през юни в Разград, когато гостите изравниха дълбоко в добавеното време.

Пред Илиан Илиев има известни кадрови проблеми - мача пропускат Антон Недялков и Валентин Антов. Капитанът на Лудогорец е аут заради болежка, а юношата на ЦСКА получи червен картон срещу маджарите. С лека травма е и Виктор Попов, което поставя под съмнение участието му в двубоя на новопостроения стадион в Лесковац.

От своя страна съседите, които имаха ден в повече за почивка след проверката им с Белгия, запазиха добрия тон преди мача и заявиха, че макар и не в най-добрата си форма, България остава коварен съперник.

И още нещо любопитно - стадионът в Лесковац, на който ще се играе мачът, струва само 20 милиона евро, а отговаря на всички изисквания. Споделяме го с намигване към родните футболни функционери и държавници, които от десетилетия говорят как нов стадион ще струва на държавата ни поне 150 милиона евро.

На финала, но не на последно място - двубоят идва в момент на трусове в българския футбол, след като от БФС официално обявиха, че се свиква конгрес за избор на ново ръководство. Настоящото ще хвърли оставка на заседанието на Изпълкома, принудено от факторите в държавата след ексцесиите преди мача с Унгария.

Но преди това: Сърбия - България, 16 часа, Лесковац. Шанс за малко радост или поредно разочарование.

Дир.бг