Националният отбор на България по шахмат за жени постигна пета поредна победа на европейското отборно първенство в Будва, Черна гора. Днес бяха победени полякините.

Нашите са лидер в класирането с 14 точки и са близо до спечелването на първа титла в историята.

Остава един кръг, а преследвачи са Франция и Азербайджан, които имат по 12 точки.

В предпоследния осми кръг на шампионата българските шахматистки спечелиха с 2.5:1.5 точки срещу Полша. Успехът гарантира медал на българките, но те ще трябва да играят на същото ниво и в понеделник, за да грабнат трофея.

Съперникът на България в утрешния девети кръг ще стане ясен по-късно днес, но с голяма вероятност това ще бъде номер 1 в схемата Грузия. Както и при вчерашната победа над Франция, България отново успя да поведе с 2:0 след победи над играещите с белите фигури Нургюл Салимова и Белослава Кръстева.

На втора дъска Салимова спечели за 39 хода срещу Оливия Киолбаса. Пътят към четвъртата поредна победа на българката в турнира бе постлан още в дебюта, в който тя успя да изненада съперничката си.

Така България трябваше да се пребори само за още половин точка в партиите между Моника Соцко и Антоанета Стефанова на първа маса и Йоланта Завадска и Гергана Пейчева на трета. Победата бе подпечатана от Стефанова, която стигна до нужното реми.

В последната партия Пейчева отстъпи пред Завадска, което обаче вече бе без значение.

Dir.bg