Колкото по-навреме започнете с коледната подготовка, толкова повече стрес (и пари) ще си спестите през декември. Ноември, с изобилието си от намаления, е идеалното време за пазаруване на подаръци, но какво точно да изберете? Това сякаш е големият въпрос преди всяка Коледа или Рожден ден - какво да подаря?

Ето и някои идеи, които предлага Edna.bg за най-добрите и най-лошите подаръци, които можете да изберете:

1. Книга/и - всеки човек би чел с удоволствие и наслада, ако попадне на достатъчно интересна за него книга. Особено в момента пазарът изобилства от какви ли не заглавия и книги, така че просто разгледайте книжарниците и изберете по нещо за любимите си хора. Може да сте сигурни, че ще се зарадват.

2. Чорапи/шал/шапка/ръкавици - не се заблуждавайте, това е вечната класика! Пък и колкото повече “узряваме” като хора и личности, толкова повече се радваме на този тип подаръци. Изберете качествени продукти, комбинирайте ги с хубав шоколад, че защо не и крем за ръце/балсам за устни и можете да сте сигурни, че ще постигнете успех.

3. Ваучер - малко скучно, но пък практично и доста хора биха оценили високо подобен празничен дар. Така давате свободата на всеки да си избере каквото точно желае и се спасявате от допускане на евентуална грешка в избора си на подарък. Но преди всичко се уверете, че човекът, за когото избирате ваучер, ще хареса подобен подход и няма да очаква нещо конкретно.

4. Календар - не подценявайте задоволството, което хубав календар за новата година може да донесе. Същото важи и за тефтер-бележник с подплатени корици. Особено, ако ще подарявате на баби и дядовци, можете да спретнете календар със снимки на внучетата (много е лесно за направа в сайтовете на всеки по-голям копирен център) и бъдете сигурни, че това ще се превърне в любимата вещ.

Кои са подаръците, които не е добре да подарявате:

1. Животни!!! Никакви кучета, котки, морски свине, зайци, таралежи и подобни, освен ако няма да живее във вашата къща и вие самите участвате в грижата за създанието. Да се грижиш за животно е изключително голяма отговорност и дълъг във времето ангажимент, затова не следва да се подхожда като при избор на чанта, миксер или козметика.

2. Парфюми, особено евтини такива - това е най-тъпото отбиване на номер, към което може да се прибегне в избора на коледен подарък. Изключение се прави само, ако знаете точно кой е любимият аромат на човека или кой точно парфюм иска.

3. Неща, които сами искате да получите - подаръкът трябва да е съобразен с желанията и персоналността на получателя, затова се замислете на какво те биха се зарадвали, а не какво вие сами искате.

4. Получени от преди ваши подаръци - не преподарявайте ваши вещи. Ако няма какво да ги правите, то може да ги дарите на благотворителна организация, продадете или рециклирате, но не ги засилвайте с малко целофан и панделка към друг човек, освен ако не сте на 100% сигурни, че той/тя ги иска и ще оцени жеста.

И на финал - не е нужно да харчите една заплата, за да купувате скъпи или много неща, за да зарадвате любимите си. Ако просто се замислите какво наистина е важно и би харесало на приятелите и семейството ви, ще откриете веднага как да направите празниците им специални.

Дарик