"Ние имаме Програма за развитие на спортните клубове. Насърчавам всички клубове да пишат проекти по нея, да търсят финансиране. За догодина бюджетът за нея е увеличен с 2 милиона лева или е общо 15 милиона. Има средства за спортните клубове", каза министърът на младежта и спорта Димитър Илиев пред журналисти в Ловеч след среща със спортните клубове в града.

На срещата присъстваха още областният управител Виктор Стойчев и кметът на община Ловеч Страцимир Петков. Темата бе "Развитието на спорта в региона – поле за взаимодействие на държавата, общините и  спортните клубове". Бяха обсъдени проблемите за развитието на професионалния и масов спорт в региона.

Спортната общественост формулира ясни проблеми. Това са липсата на спортна инфраструктура и подходящи условия, в които децата да тренират и да се готвят за спортовете, които практикуват. "Това, което можем ние да направим от Министерството на младежта и спорта е, че имаме програма за инфраструктура, която е с 50 процента самоучастие", посочи министърът.

Той каза още, че бюджетът за спорт е увеличен от 137 милиона на 149 милиона лева за догодина. "Това е олимпийска година и федерациите, които вече имат спечелени квоти, ще получат по-добро финансиране, защото тяхното участие вече е сигурно. Подготовката е много важно да се извърши на ниво. Естествено, ние сме разделили програмите на три - такива, които ще ходят на олимпиада със сигурност, за олимпийски спортове с високо спортно майсторство и неолимпийски спортове с високо спортно майсторство, така че надявам се да направим справедливо разпределение на тези средства, които има", каза още спортният министър.

По повод оставката на президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов министърът заяви, че се надява "футболната общественост в България да избере най-доброто ръководство и този социален феномен отново да тръгне към по-добри времена".

Димитър Илиев коментира, че се търси решение за изключените от БФС клубове. По думите му трябва да се намери вариант, в който БФС да преразгледа дали това е било правомерно или не. "Чакаме все още от тях отговор. Не знам сега при това развитие на нещата как ще продължим с комуникацията", добави министър Илиев.

Днес той ще се срещне и със спортните клубове в Троян и ще огледа напредъка по изграждането на Многофункционалната спортна зала.

По-рано той посети и Плевен.

БТА