Александър Везенков изигра голям мач, а той може да се окаже и ключов за неговата роля в Сакраменто Кингс, за която се говори много в последните дни. Българската звезда се появи в игра едва в края на третата четвърт срещу Голдън Стейт, но направи най-силните си минути в NBA и оказа огромно влияние, наелектризирайки залата и съотборниците в паметен и драматичен завършек.

Това бяха най-важните минути дотук от кариерата на Саша зад Океана. Кингс спечели изключително драматично със 124:123, след като губеше с 15 точки в края на третата четвърт, а тогава за първи път на терена се появи играчът с номер 7 - Везенков.

Насред слухове, че Кингс готвят сделка да се разделят с българина, той изгледа почти изцяло първите три части от скамейката, преди да влезе за първи път на игрището 3:29 минути преди края на третата. Тогава резултатът бе 80:95 за Голдън Стейт, а оркестрирани от великолепния Стеф Къри, гостите сякаш държаха мача здраво в ръцете си.

Трябваше им победа с над 11 точки, за да изместят Сакраменто от място в четвъртфиналите на Турнира на NBA, който е част от редовния сезон, но ще има и собствен живот с елиминационна фаза през декември. И изглеждаше, че Кингс ще загубят мястото там.

Везенков обаче влезе в екшъна като човек с мисия. Концентриран и надъхан, българинът бе в центъра на събитията, а не периферен играч. Разликата започна да пада, залата се вдигна в подкрепа на своите, а до края Саша не излезе от игра.

Крайната му статистика е: 15 игрови минути, 8 точки, нанизвайки две тройки и поднасяне за две точки. Добави три борби, направи два важни защитни блока - срещу Къри и срещу по-високия от него с пет сантиметра хърватин Дарио Шарич, при това в ключови моменти.

Но най-важното: Везенков бе в сърцето на емоциите и даде искрата на своите, вдигна залата и вкара мача в руслото, искано от отбора му. Всеки път, когато топката бе в него, феновете искаха стрелба, вдигайки децибелите. Срещу Александър бе свирено техническо нарушение в една ситуация в защита, но видеоповторение отмени решението. Това изнерви до краен предел скандалджията Дреймънд Грийн от Голдън Стейт, който после сам си изкара техническо.

После Саша изкара и фаул в атака на Къри, което пък разгневи суперзвездата. А Сакраменто и феновете просто летяха, дори стигайки до водачество в резултата при 114:113. Къри понесе своите отново на раменете си и пак даде аванс на Уориърс, но при 6 т. разлика за гостите Везенков се отличи с важна асистенция, оставяйки с бърз пас Де`Арън Фокс на чиста стрелба от тройката.

После българинът поведе агресивно "капан" в задно поле срещу Къри, той сбърка пас и нова тройка докара резултата до 122:123, само 22 секунди преди края.

Залата просто лудееше, а Саша играеше със самочувствие, познато от европейските му подвизи с Олимпиакос в предходните два сезона. И непознато досега от периода му в Щатите. Малик Монк вкара 7 секунди преди края и даде победата на Сакраменто - 124:123. А с нея и класиране сред най-силните осем тима в четвъртфиналите на Турнира на NBA, които предстоят.

Но по-важното. "Черната котка" Голдън Стейт бе победена, като мачът бе обърнат от изключително сложна позиция. Паметен дубой в страхотна атмосфера. Сакраменто е вече 9-6 през сезона.

А за нас най-важното е, че за първи път може да се каже, че Везенков бе не просто един от ротацията - той бе ключов играч с голям принос в мач от NBA.

Дир.бг