Ситуация, при която има химическо замърсяване на ЖП гара Каспичан и разлив на дизелово гориво след възникнала авария по време на разтоварване на цистерна, разиграха днес пожарникари от Шумен и служители на сектор „Специализирани оперативни дейности” при РДПБЗН- Варна.

„Инцидентът” е част от планирано пожаро-техническо учение, а целта е да се провери координацията и взаимодействието между екипите на Единната спасителна система на територията на област Шумен, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Под ръководството на РДПБЗН-Шумен и съгласно плана за защита при бедствия и аварии в частта за действия при промишлени аварии и катастрофи с изпускане на токсични вещества нагледно бяха демонстрирани какви са действията, които огнеборците и спасителните екипи  предприемат при такъв инцидент.

При учението бяха проиграни действия след получаване на сигнал за разлив на дизел след авария на ЖП цистерна, по време на която има и  пострадали служители на БДЖ. На място първо пристигна екип на РСПБЗН-Нови пазар. Установиха, че в непосредствена близост се намира мрежа високо напрежение. По време на разтоварни дейности се е скъсало стоманено въже и елемент от него е пробило цистерната. Изтича около 5 тона гориво. Екипът трудно може да достигне до пострадалите, единият от които е на кран с височина 6 м, обездвижен. Двама от пострадалите са обгазени, единият от които тежко и не е контактен.

Директорът на РДПБЗН-Шумен след  получената  информация от местопроизшествието разпореди да се отправи искане и да се привлекат допълнителни сили и средства. На място пристигна екип на  ССОД при РДПБЗН-Варна, районът е отцепен от полицейски служители на РУ-Нови пазар. Екипите извършиха деконтаминация и след спиране на теча, участъкът е обработен с инертни материали. Евакуирани са трима пострадали работници на БДЖ. След като им е оказана първа помощ и течът е неутрализиран е извършено тампониране на опасната цистерна.

Учението, съгласно изготвения план, премина успешно.  „В хода на тактическото учение въведохме допълнителни събития, които да усложнят обстановката,  за да могат да се изчистят всички детайли и координацията на екипите, които работят на терен, обобщи директорът на РДПБЗН - Шумен комисар Иван Иванов. Той  благодари на всички участници в учението, като даде висока оценка за извършената от тях работа и успешно изпълнение на поставените им задачи.

В действията участваха оперативните структури на РДПБЗН-Шумен, ОДМВР – Шумен, РУ – Нови пазар,  ЕЕН 112, ЦСМП, БЧК, БДЖ, доброволци от сформираното доброволно формирование на Община Каспичан.

ШУМ.БГ