Само дни след триумфа на българските шахматистки на европейското първенство, нова порция скандали разтърсиха този спорт.

Както е ясно, цели 5 федерации претендират да управляват шахмата, а цялото ръководство на единствената, която има лиценз от Министерството на младежта и спорта, хвърли оставка.

В позицията си до медиите председателят на Българската федерация по шахмат 2022 Васил Антонов и останалите членове на Управителния съвет директно нападнаха конкурентната Българската спортна шахматна федерация, а освен това отправиха редица критики към държавата, спортното министерство и в частност министъра Димитър Илиев.

Решението на членовете на УС беше обявено в открито писмо, в което от централата подчертават, че са "единствената организация, която има качеството на спортна федерация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта" и директно определиха "разпространяваната информация за наличието на множество конкуриращи се шахматни федерации" за недействителна.

    "Председателят на Българска федерация по шахмат 2022 Васил Антонов и останалите членове на Управителния съвет подадоха колективна оставка "в името на шахматното единство у нас и на възможността за получаване на пълноправно членство в международните структури (ФИДЕ и ЕШС)", пишат от БФШ 2022.

Припомняме, че с помощта на спортното министерство двете враждуващи федерации временно бяха заровили томахавките, за да може българският отбор на Европейското да бъде в оптимален състав, след като състезателките ни са членове на различните федерации.

След приключване на турнира обаче враждата се разгоря с пълна сила.

Масло в огъня наляха и думи на спортния министър Димитър Илиев, според когото лицензираната шахматна централа няма да бъде приета в Международния шахматен съюз, защото част от членовете ѝ са "били замесени в корупционни дейности назад във времето".

Дир.бг