В Турция обявиха, че президентът на футболния клуб Анкарагюджю е арестуван, след като в понеделник вечер удари на терена съдия след мача на неговия отбор срещу Ризеспор в първенството.

Правосъдният министър на страната Йълмаз Тунджъ заяви, че босът на клуба Фарук Коджа и още две лица от ръководството на Анкарагюджю са арестувани по обвинение за нападение на длъжностно лице и нанасяне на телесни повреди.

Шефът влезе на терена и нокуатира съдията Халил Мелер, който падна на земята от удара с юмрук, а после получи няколко ритника от "съратниците" на президента. Вероятно именно те са другите арестувани.

Турската лига спря всички мачове в страната безсрочно, а инцидентът бе наречен "срамен епизод" в историята на футбола в страната.

Коджа е фигура, популярна не само в спорта. Той бе избиран два пъти за депутат от партията на Реджеп Ердоган, като минава за близък от обкръжението на президента.

Турският лидер взе отношение по скандала, който е водеща тема в южната ни съседка.

"Натъжен съм от случилото се - цитират агенциите в Турция думите на Ердоган. - Разочарован съм, защото спортът е мир и приятелство, това е братство. Спортът не е съвместим с насилието. Не бива да допускаме насилие в турския спорт."

Съдията е в болница, като не са установени фрактури или травми, изискващи операция. Има мозъчно сътресение и голям оток до едното око, но е в стабилно състояние и контактен.

"Президентът на клуба ме атакува, а после на земята усетих поне още удари от ритници по главата и тялото си - разказа той пред представител на полицията. - Не съм губил съзнание, но бях много уплашен и в шок."

Самият Коджа е дал показания след ареста, като местни медии твърдят, че е казал следното:

"Не исках да го удрям. Слязох на терена, за да му обясня какво мисля за начина, по който свири мача.

Исках да му се изплюя в лицето, но промених решението, си когато стигнах до него."

Анкарагюджю допусна изравнителен гол в седмата минута на добавеното време, което очевидно е разгневило боса на клуба.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино нарече инцидента "недопустим".

Дир.бг