Хеликоптерна площадка ще бъде изградена в двора на шуменската болница. Съоръжението ще бъде финансирано със 120 хил. лв. от Министерството на здравеопазването.

Това съобщи на заседание на Постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет в Шумен директорът на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов.

Той обясни, че в писмо от МЗ са посочили, че ще има финансиране за изграждане на хеликоптерна площадка във всяка болница, която има възможност и място за това.
Хеликоптерната площадка ще е част от мрежа за бързо транспортиране на пациенти. Основното място, където ще се намират медицинските хеликоптери в нашия регион ще е летището в Буховци.

“В двора на нашата болница се оказа, че може да се изгради такава площадка. Преди месец бяхме получили и указания за проектиране на тези площадки. А сега имаме яснота и как ще се проектира, и как ще се финансира. Огледахме терена в двора на болницата и се намери подходящото място. Тя ще се изгради на мястото на паркинга с навеси от ламарини, като ще се наложи и събаряне на сградата до него, която не се ползва и се руши. Около това място няма прегради, като високи сгради и др. съоръжения, и има добър подстъп до Хирургическия блок”, каза още д-р Костов.

Той допълни, че от МБАЛ – Шумен вече са изпратили форма за кандидатстване до МЗ и се очаква отговор. Д-р Костов обясни, че според предварителните разчети хеликоптерната площадка ще излезе около 180 хил. лв., като изрази увереност, че нужните допълнителни 60 хиляди лева ще могат да се осигурят от болницата.

Директорът на МБАЛ каза още, че се надява на съдействие от община Шумен, тъй като дворът на болницата е нейна собственост и тя трябва да даде разрешение за изграждането на хеликоптерната площадка. 

ШУМ.БГ