Германският Кьолн беше глобен с 595 хиляди евро за използването на пиротехника в домакинския мач на отбора срещу Борусия Мьонхенгладбах през октомври, съобщиха от клуба от Бундеслигата след жалба от Германския футболен съюз.

Многобройни факли бяха запалени на южната трибуна за правостоящи фенове на стадиона преди и по време на двубоя, спечелен от тима на Кьолн на 22 октомври, а дим забави начало с повече от 6 минути.

"За активните привърженици използването на пиротехника е част от футбола и фенската култура. Но някои червени линии не трябва да бъдат пресичани", коментира управляващият директор на клуба Кристиан Келер.

"Сигурността на запалянковците винаги трябва да бъде гарантирана и не трябва да има отражение върху спортните събития. Границите бяха ясно прекрачени срещу Борусия Мьонхенгладбах. Това се отразява и в огромна финансова вреда. Високата глоба ще удари клуба много силно по пътя му към икономическо възстановяване възможно най-бързо", добави Келер.

Кьолн възнамерява да обжалва пред контролната комисия на местния футболен съюз в опит да стигне до съществено намаляване на санкцията, потвърдиха от клуба.

"Присъждането на подобно наказание е далеч от реалността в германския футбол и фенската култура. Затова ще продължим активно и енергично да се застъпваме за разумно адаптиране на наказанията и за подходящ начин за справяне с тази култура", каза още Кристиан Келер.

БТА