Катедралата "Нотр Дам" в Париж ще бъде снабдена с единствена по рода си противопожарна система, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Катедралата е шедьовър на готическото изкуство. "Нотр Дам" претърпя опустошителен пожар през 2019 г. Това предизвика вълнение по целия свят.

Френските власти обявиха, че катедралата ще бъде снабдена с уникална противопожарна система. "Взети са всички мерки за защита от пожар на "Нотр Дам", която трябва да бъде отворена за посетители на 8 декември 2024 г., каза Филип Жост, ръководител на реконструкцията.

Катедралата би трябвало да може да приема 14 млн. посетители годишно след приключване на ремонта. Това е два пъти повече отпреди пожара, каза Жост на изслушване пред комисията по културните въпроси на Националното събрание.

Новата противопожарна система разполага с устройство за ограничаване на разпространението на пожар на тавана и в шпила, което е първото подобно в катедрала във Франция. Около шпила все още има скеле, но силуетът му се вижда в небето над Париж.

В събота стрелата ще получи и нов петел след благословията на архиепископа на Париж Лоран Улрих.

Президентът Еманюел Макрон отиде на строителната площадка на 8 декември - точно една година преди официалното отваряне на катедралата, на което се очаква да бъде поканен папа Франциск.

Строителните работи ще продължат по време на Олимпийските игри в Париж през лятото на следващата година, но достъпът на посетителите през трите порти на катедралата и през главната улица ще бъде осигурен в координация с полицията.

Дир.бг