Франция триумфира със световната титла по хандбал при жените за трети път, след като победи на финала Норвегия с 31:28 (20:17). Мачът беше повторение на битката за титлата от преди две години в Испания, когато скандинавките вдигнаха четвъртата си световна корона.

А през миналата година Норвегия се поздрави и с европейската титла след бой по Дания в мача за златото. Така норвежките влязоха като големия фаворит в това първенство. В мача за бронзовите медали Дания се наложи над другия съорганизатор на първенството Швеция с 28:27 (18:15). Датчанките спечелиха своя 4-ти бронзов медал на световно първенство (след 1995, 2013 и 2021 г.).

За Франция по 5 гола вкараха Лена Гранво и родената в Хърватия Тамара Хорачек. Някои от головете на новоизгряващата звезда на нант Гранво бяха в края и имаха решаващ характер. Към тези пет гола тя добави и две асистенции. Нора Мьорк отвърна с 8 точни изпълнения за норвежките.

Двата отбора на този Мондиал се срещнаха и във втората групова фаза, когато Франция отново спечели, но тогава с 24:23. Днес французойките контролираха срещата от началото до края, благодарение на безкрайната колективна солидарност, която буквално отчая скандинавките. Шест месеца преди Игрите в Париж играчите на треньора Оливие Крумбхолц изпратиха силен сигнал до всичките си противници, че имат намерение да дублират титлата от големия спортен форум другото лято.

По традиция когато Франция и Норвегия играят на голям форум винаги прехвърчат искри, но никога двата отбора не са вкарвали толкова много голове в редовното време, нито пък някога е бил на такова високо темпо. Норвежките бяха лек фаворит заради три победи в последните четири мача срещу Франция.

Франция водеше на почивката с 20:17 след изключително атакуващо представяне. 80% ефективност на стрелбата беше достатъчна, за да осигури на тима 20 гола. Това е първият път, когато един тим вкарва толкова много голове до полувреме на финал.

През второто полувреме вратарките започнаха да спасяват повече. В 48-ата минута французойките все още водеха – 26:24, но разликата започна да се топи след преднина дори от 4 гола. И опитните норвежки дадоха всичко от себе си, за да се върнат в мача. Но треньорът им Торир Хергейрсон нямаше такава дълга скамейка като противника завръщането не успя да се реализира.

Седем минути преди края Франция поведе с 29:25, което принуди Хергейрсон да вземе тайм-аут. Но 20-годишната Гранво излезе отново на сцената и вкара за 30:27, след като преди това скандинавките бяха намалили. Нямаше какво да се направи повече, когато Гранво вкара още един гол за 31:28.

В срещата за 5-о място Нидерландия победи Германия с 30:26 (16:7), а за 7-ото Черна гора победи Чехия с 28:24 (14:10).

БТА