В ранните часове днес Украйна е изстреляла 12 ракети и няколко безпилотни летателни апарата по южната руска Белгородска област, съобщиха руското министерство на отбраната и местните власти, предадоха Ройтерс и БТА.

Областният управител на пограничния Белгород - Вячеслав Гладков заяви, че ситуацията "продължава да е напрегната", където на 30 декември в центъра на града при украинска атака загинаха 25 цивилни, включително пет деца.

Гладков съобщи, че има един загинал мъж и 12 ранени по време на последващите удари на 2 януари, цитира го "Известия". Междувременно въздушната тревога над Белгород беше отменена.

При нападенията днес руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е изстреляла шест балистични ракети "Точка-У" и шест управляеми ракети, изстреляни от тежка многоцелева ракетна установка "Ольха".

Гладков от своя страна каза, че Украйна също така е изстреляла няколко безпилотни летателни апарата по региона и по неговия главен град Белгород.

Ескалацията на украинските атаки срещу Белгород дойде, след като Русия нанесе едни от най-интензивните удари по Украйна от началото на войната. Вчера Киев заяви, че от петък насам Русия е атакувала с над 300 бойни дрона и различни видове ракети градове в Украйна.

Белгородска област, както и други руски области на границата с Украйна, са били цел на чести атаки с ниска интензивност от началото на войната, но атаката в събота е била най-смъртоносната, отбелязва Ройтерс. Президентът Владимир Путин заяви, че това "няма да остане ненаказано".

Късно снощи руските власти съобщиха и за атака в района на Севастопол, където се намира основната база на руския черноморски флот. Няма пострадали хора и разрушения. По предварителна информация ракета е била свалена от ПВО, съобщи губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев.

Полша с призив към Запада да достави далекобойни ракети на Украйна

Западът трябва да наложи по-строги санкции на Русия и да достави на Киев далекобойни ракети в отговор на последния руски обстрел на Украйна, заяви външният министър на Полша Радослав Шикорски, цитиран от Ройтерс и БТА.

Русия подложи вчера на ракетен обстрел двата най-големи града в Украйна - столицата Киев и Харков, в нова вълна от масирани въздушни удари, причинили смъртта на най-малко петима цивилни и довели до призиви към Запада да осигури още оръжие за Украйна.

"Ние трябва да отговорим на последното нападение над Украйна на език, който Путин ще разбере: със затягане на санкциите така, че той да не може да произвежда нови оръжия с материали, получени чрез контрабанда, и да снабдим Киев с далекобойни ракети, за да обезвреди руските стрелкови гнезда и командни центрове", заяви Шикорски в социалната платформа "Екс".

Дир.бг