Пет училища от община Шумен са подали проекти за обновяване на спортни площадки и изграждане на физкултурни салони. Други две училища и една детска градина очакват разширение на сградния си фонд.

Новината съобщи заместник-кметът по образование и култура Светла Станкова. “В края на миналата година съдействахме на образователните институции и съгласувахме  проектите им, за да могат те да ги подадат в срок. Така по двете програми на МОН се включиха 7 училища и една детска градина”, обясни Станкова.

Обновяването на образователната инфраструктура ще стане по две от програмите на Министерството на образованието и науката – за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони и за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища.

По програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони проекти са подали II ОУ “Д-р Петър Берон”, VI ОУ “Еньо Марковски”, ПЕГ “Никола Вапцаров”, Обединено училище “Христо Ботев” в с. Друмево, НУ “Княз Борис I”

НУ “Княз Борис I” има проект за физкултурен салон от години. Сега проектът е актуализиран, издадено е ново разрешително за строеж – неща необходими за кандидатстването. “Надявам се да реализираме проекта си по сегашната програма на МОН, която е с обхват до 2026 г. Децата и преподавателите очакват с нетърпение такава нова придобивка за училището”, разказа пред репортер на ШУМ.БГ директорът на училището Валерий Георгиев.

Той обясни, че пристройката, в която ще се помещава новия физкултурен салон, е предвидено да се изгради в част от двора и в част от съществуващата необлагородена детска площадка зад училището. Ще се направи топла връзка с основната сграда, предвидено е в салона да има седящи места.

“Надявам се до два, три месеца да бъдат класирани проектите и да започнем изграждането на физкултурния салон, който за нас ще е и като многофункционална зала, защото не разполагаме с голяма помещение, където да направим училищно тържество, например”, допълни Георгиев.

Бюджетът на тази програма е 240 млн. лв., от които за „Проектиране и изграждане на нови физкултурни салони“ – 120 млн. лв., за „Основен ремонт на съществуващи физкултурни салони“ – 20 млн. лв. и за “Изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки“ –
100 млн. лв.

Други две училища и една детска градина са подали проекти по програмата за пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища. Кандидатстват III ОУ “Димитър Благоев”, СУ Сава Доброплодни” и ДГ “Братя Грим”

Бюджетът на програмата е 240 млн. лв., от които 40% за детски ясли и детски градини и  60% за държавни и общински училища.

ШУМ.БГ