Първият голям съдебен процес във връзка с опустошителните земетресения, които разтърсиха Турция миналия февруари, започна днес в югоизточния град Адъяман, предаде ДПА.

Собственик на хотел и 10 други обвиняеми са изпратени на съд за рухването на четиризвездния "Гранд Исиас Хотел" и смъртта на 72 души. Експерти смятат, че сградата е имала съществени строителни дефекти.

Сред жертвите бяха 26 деца от Северен Кипър, които бяха пътували до Турция за училищен волейболен турнир.

Родителите на жертвите пристигнаха в Адъяман за процеса. Облени в сълзи, те застанаха пред сградата на съда, държейки в ръце снимките на загиналите си деца.

"Всеки, който е участвал в строежа на "Гранд Исиас Хотел", е виновен", казва Рушен Каракая, която е загубила 14-годишната си дъщеря. Тя добави, че няма да се успокои, докато виновните - от строителите до онези, които са издали разрешителни - не понесат отговорност.

Държавните прокурори твърдят, че обвиняемите съзнателно са причинили смърт поради непредпазливост. Те са изправени пред присъди до 20 години затвор, ако бъдат признати за виновни.

Петима от тях, включително собственикът, са в ареста. Те не присъстваха в първия ден на делото, но бяха свързани със съдебната зала чрез видеовръзка.

В ход е и отделно разследване, което трябва да определи дали държавната служба, която издава разрешителни, носи някаква отговорност. 

На 6 февруари сутринта земетресение с магнитуд 7,7 разтърси Югоизточна Турция и Северна Сирия, последвано от втори трус с магнитуд 7,6 следобеда на същия ден. Според правителствени данни около 50 800 души са загинали само в Турция, напомня агенцията. 

БТА