Най-малко 73 души са загинали при мощното земетресение, което разтърси полуостров Ното и околните райони в Централна Япония в първия ден от новата година, докато спасителите се надпреварваха с времето в търсенето и изваждане на още оцелели изпод срутените сгради при доста ниски температури, предадоха Киодо и Асошиейтед прес.

Петнадесет души са били обявени за официално изчезнали и са били вероятно затрупани под срутените сгради, добавя БТА.

Изминаха два дни от земетресението с магнитуд 7,6, което причини големи щети и пожари в град Ваджима в префектура Ишикава на брега на Японско море, а властите съобщават, че все още им е трудно да оценят пълния обхват на пораженията.

Префектура Ишикава и близките райони бяха разтърсени днес от още вторични трусове, които се прибавиха към десетките, последвали труса с магнитуд 7,6 в понеделник.

Дъждът допълнително затрудни спасителните операции, които и без друго са тежки поради множеството отломки и прекъснати пътища.

Според експерти първите 72 часа са особено важни за спасяването, тъй като след това перспективите за оцеляване значително намаляват.

Японските сили за самоотбрана трябваше да използват хеликоптери, за да доставят провизии в откъснатите райони, като местните власти поискаха от правителството да изпрати военен персонал на мисия за оказване на помощ при бедствия. Земетресението предизвика предупреждения за цунами, последвани от вълни с височина над 1 метър на някои места.

На пресконференция днес министър-председателят Фумио Кишида заяви, че правителството е взело решение да увеличи броя на членовете на Японските сили за самоотбрана, действащи на територията на пострадалия регион, от сегашните 1000 на 2000 души.

Кишида се срещна с представители на медиите ден след като самолет на "Джапан еърлайнс" и самолет на японската брегова охрана, превозващ хуманитарни стоки за пострадалите от земетресението, се сблъскаха на международното летище "Ханеда" в Токио, което породи опасения, че инцидентът може да попречи на бързата доставка на провизии за полуостров Ното и околностите му, отбелязва Киодо

Само в префектура Ишикава са били евакуирани над 33 000 души, а повече от 30 000 домове са без електричество. В Ишикава и двете съседни префектури Тояма и Ниигата 110 000 доманкинства все още са с прекъснато водоснабдяване.

Епицентърът на земетресението, станало на Нова година, е бил на около 30 километра източно-североизточно от град Ваджима,. По първоначални данни то е станало на дълбочина 16 километра. Било е почувствано най-силно (7-а степен по японската скала за сеизмична интензивност) в град Шика.

Трусът е бил толкова силен, че седеметажна сграда във Ваджима е паднала на една страна, отбелязва Киодо.

Земетресение от 7-а степен се описва като такова, при което е невъзможно хората да стоят прави и да запазят равновесие.

Такъв трус е регистриран за последен път през 2018 г. в Хокайдо, съобщи японската метеорологичната служба.

Dir.bg