Губернаторът на руската Воронежка област Александър Гусев обяви, че е наредил да бъдат възстановени девет къщи в село Петропавловка, което бе бомбардирано по погрешка от руски самолет.

Инцидентът стана вчера във Воронежска област. Бомбардираното село се намира на 150 километра от Украйна. Министерството на отбраната на Русия споменава в съобщението си, разпратено до медиите, за "инцидентен взрив на боеприпас", транспортиран със самолет на военновъздушните сили около 9 ч. местно време.

"Инцидентът е засегнал повече от 100 къщи. Осем къщи са напълно разрушени, десетки са повредени. В разрушените сгради са живели петнадесет души. От тях 11 са отседнали при роднини (при необходимост ще им бъдат осигурени места в център за временно настаняване), четирима са били временно настанени в пансиона "Коротоякски", се посочва в съобщение на пресслужбата на местната областна власт, цитирано от ТАСС.

Губернаторът на областта Александър Гусев увери, че девет къщи ще бъдат възстановени възможно най-скоро и добави, че има щети и по малко местно училище, център за изкуства и административна сграда.

По думите му няма загинали, но на четирима души е била оказана медицинска помощ за леки наранявания и на жителите е бил осигурена възможност да получат психологическа подкрепа. Пет автомобила и трактор също са били повредени и собствениците им ще получат компенсации.

"Нито един жител няма да бъда оставен без помощ, ние ще подкрепим всички колкото е възможно", каза още Гусев.

Властите не казаха на какво се дължи инцидентът. Въпреки че щетите са ограничени, той постави руските въоръжени сили в неловко положение и се случи в момент на повишено внимание в южните региони на страната близо до границата с Украйна, коментира Ройтерс.

Dir.bg