53 пожара са регистрирани на територията на Североизточното държавно предприятие /СИДП/ през  2023 година, като са засегнати 2 585 декара с гори.

От огъня са пострадали 183 декара иглолистна гора, 2354 декара широколистна и 48 декара треви и мъртва горска постилка, съобщиха от пресслужбата на СИДП.
През миналата година най-много са пожарите в ДГС-Варна – 21 и ДГС-Генерал Тошево 8. В Нови пазар са 2, а в ДГС-Шумен – 1.

Четири от пожарите са умишлени, 40 са поради човешка небрежност, а при останалите извършителите не са установени. Най-честите запалвания в горски територии са заради изхвърлени цигари от преминаващи автомобили и палене на стърнища и сухи треви през лятото и в началото на есента.

През 2022 година на територията на СИДП са регистрирани 70 пожара, като се отчита намаляването им през годините. Най-много са били през 2012-та – 129.

От СИДП благодарят на всички огнеборци, които са участвали в потушаването на огъня и опазването на зеленото богатство на България, както и на служителите на стопанствата, които дават денонощни дежурства, за да пресекат нерегламентираните дейности в горите.

ШУМ.БГ