Конструиран за едва пет излитания, хеликоптерът "Инджинюъти" завърши 70-ия си полет на Марс, съобщи НАСА на сайта си. 

"Инджинюъти" беше изстрелян от космическата площадка Кейп Канаверал във Флорида на 30 юли 2020 г. и кацна на повърхността на кратера Джезеро на 18 февруари 2021 г.

Седемдесетият полет на хеликоптера над Червената планета е завършен успешно на 22 декември 2023 г. "Инджинюъти" измина дистанция от 260 м за 132 секунди.

"Инджинюъти" кацна на Марс заедно с роувъра "Пърсивиърънс" през февруари 2021 г. Оттогава двата робота изследват кратера Джезеро. Хеликоптерът има общо 127,7 минути летателно време, изминал е дистанция от над 17 км над повърхността на Марс и достига височина от 24 м.   

Космическата мисия е предвиждала едва пет полета за около 30 дни, но "Инджинюъти" е надминал очакванията. 

Хеликоптерът и роувърът "Пърсивиърънс" търсят следи от изчезнал живот на Марс. По време на пътешествието си "Инджинюъти" е заснел изображения, които се изпращат до екипа на Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Калифорния. 

"Инджинюъти" е първият апарат, извършващ контролирани полети на друга планета. Хеликоптерът се справя успешно в екстремните условия на Марс. Той подпомага работата на роувъра, набелязвайки местата, на които би могъл да отиде "Пърсивиърънс". 

БТА