Властите в италианския град Модена спряха частна проява, свързана с възстановяването на украинския град Мариупол, в обществена зала с аргумента, че представлява открита подкрепа за войната на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

Мариупол, пристанищен град на брега на Азовско море, стана арена на едни от най-тежките боеве в първите месеци на войната. Той попадна под руски контрол през май миналата година след продължителна обсада, при която беше почти напълно разрушен при обстрелите на руската армия. 

Конференцията и изложбата "Мариупол. Възраждане след войната", организирана от културната асоциация "Русия - Емилия-Романя", има за цел да представи възстановяването на града, като сред поканените панелисти е и генералният консул на Русия в Милано Дмитрий Щодин, се посочва на уебсайта на организаторите.

Общинският съвет в Модена, област Емилия-Романя, отмени първоначалното си разрешение събитието, насрочено за 20 януари, да се състои в обществена зала в града след появата на "нова информация", се казва в изявление на общината. Кметът Джан Карло Муцарели посочи, че "някои участници в конференцията не отговарят на редица критерии, включително зачитане на ценностите, залегнали в конституцията", като се позовава на забраната за разпространение на фашистка и расистка идеология.

Посланикът на Украйна Ярослав Мелник определи конференцията като "открита обида към паметта на хилядите цивилни жертви". Решението защитава "общността от разпространението на руската пропаганда в Италия", заяви украинското посолство в Рим в социалната мрежа "Екс".

Посолството на Руската федерация в Рим и културната асоциация "Русия - Емилия-Романя" не отговориха на молбите за Ройтерс за коментар.

Лука Роси, председател на асоциацията "Русия - Емилия-Романя", обаче каза пред кореспондент на ТАСС, че организаторите искат да проведат конференцията на друго място. "Но е много трудно да се намери зала, дори частна, понеже никой не иска да ни предостави помещения", сподели той. По думите му решението на властите е цензура, която нарушава "правото на свобода на словото". "Това е истинска политическа и медийна атака, преднамерена цензура, продиктувана от украинското посолство и италианския политически блок, който подкрепя Киев", каза Роси.

В Италия се увеличава броят на събитията, с които се демонстрира симпатия към руската кауза, коментира Ройтерс. Италианската депутатка Лия Куартапелe от лявоцентристката Демократическа партия предупреди за "културна офанзива на пропутински асоциации". "Италия е на страната на свободата на Украйна", написа тя в "Екс".  

Италианско-руската организация "Източен вятър" (Vento dell'Est) вчера също съобщи за промяна на мястото на конференция с участието на руския ултранационалист Александър Дугин, заради отказан достъп до залата, в която е трябвало да се състои форумът.

Събитието "Към нов многополюсен свят" няма да се проведе в Гранд хотел "Гуиниджи" в тосканския град Лука на 27 януари, съобщи организацията "Бест уестърн Италия" в "Екс", без да предостави подробности.

БТА