Шумен и Търговище са сред 15-те общини, които са с одобрени проекти за електрически автобуси и за изграждане на велоалеи в двата града, съобщи МРРБ.

Финансиране ще получат и 15-те общини, участвали в процедурата, уточниха от регионалното министерство, като общата сума за изпълнение на инвестиции за екологосъобразна мобилност е 98,4 млн. лв. и е по Националния план за възстановяване и устойчивост.

В Шумен с проекта, подаден миналата година е предвидено да се закупят около 6 електрически автобуса, да се изградят зарядни станции и да се направи велоалея от ул. „Климент Охридски“ и по булевард „Симеон Велики“, за която има и издадено разрешение за строеж.

Според инвестиционното намерение началото на проектната разработка е при кръстовището ул. „Марица“ и ул. „Климент Охридски", където завършва съществуващата велоалея по ул. „Марица“. След това при кръстовището на ул. „Климент Охридски“ и бул. „Симеон Велики“ велоалеята тръгва вляво и вдясно по бул. „Симеон Велики“. Вляво тя достига до кръстовището на бул. „Симеон Велики“ и ул. „Тодор Икономов“, а в дясно до кръстовището на бул. „Симеон Велики“ и ул. „Дедеагач“, в посока кв. “Тракия”.

Общата дължина на новопроектираната велоалея е 3837 м., а със средства по проекта ще се построи 530 м. от нея от ул. "Марица" до ул. "Алеко Кондтантинов", уточниха по-късно от пресцентъра на Община Шумен.

От там казаха още, че общата сума на спечеления от общините Шумен и Търговище проект е 10 129 810 лв. От тях 8 090 862 лв. ще са за Шумен.

Общините, кандидатствали по процедурата, трябваше да имат партньорство с оператори на обществена услуга за превоз на пътници. Партньор на община Шумен е градският превозвач „Шумен – пътнически автотранспорт“ ЕООД.

ШУМ.БГ