По инициатива на кмета на Община Шумен Христо Христов, днес се проведе работна среща с кметовете на общините от областта, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Поводът за срещата е обединяването на усилията на всички общини в работата по общи проекти. В разговорите участваха кметовете на Община Нови пазар, Община Каолиново, Община Велики Преслав, Община Върбица, Община Каспичан, Община Венец, Община Хитрино, Община Смядово, Община Никола Козлево.

„Благодаря Ви, че откликнахте на поканата ми за тази среща. Убеден съм, че в работата си всеки от нас се натъква на проблеми и решения, които надхвърлят границите на отделните общини. Ние трябва да обединяваме действията си, за да можем да координираме и отстояваме позициите си пред органите на централната власт и различни регионални инициативи.“, заяви в началото на срещата Христо Христов.

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани със съвместното финансиране на ремонта на детско отделение на МБАЛ Шумен, в което се лекуват деца от цялата област. Кметовете на общините подкрепиха идеята и пожелаха повече конкретика относно сумите, които да заложат в бюджетите си. Община Шумен вече е заделила средства за проектирането на ремонта, потвърдени с решение на Общинския съвет, допълниха от пресцентъра на община Шумен.

От там казаха още, че важен акцент са били и разговорите за водоснабдяването на региона, за транспортните коридори и проекта за път I-7, който  преминава по територията на няколко шуменски общини. Обсъдена е възможността за възстановяване за включването в магистрала „Хемус“ от с. Панайот Волов.

Кметовете са разговаряли и за предстоящите избори на ръководства на Национално сдружение на общините в България и възможнстта за участие на кметовете в управляващите и работните органи на сдружението.

ШУМ.БГ