Европейските държави се договориха в сряда да обединят помощта, която ЕС предоставя на Украйна в общ фонд, но не и колко пари да има в него.

През юни 2023 г. Европейската комисия предложи да се създаде Механизъм за Украйна, който да обедини финансовата, хуманитарната, икономическата и друга помощ за възстановяване и реформиране на Украйна, както и да постави 50 млрд. евро в него.

Бюджетната част от предложението през декември беше блокирана от Унгария през декември, като премиерът Виктор Орбан заяви, че помощта за Украйна не трябва да минава през европейския бюджет, нито да се планира дългосрочно.


Извън конкретната сума обаче противници за фонда няма и страните членки дадоха в сряда мандат на белгийското председателство на Съвета на ЕС да започне преговори с Европейския парламент за приемане на регламент за учредяването на фонда, който по замисъл ще действа между 2024-2027 г.
Преговорният мандат не включва въпроси, свързани с общия размер на инструмента и с дела на безвъзмездните средства и заемите, съобщи белгийският финансов министър Винсент ван Петегем, без да споменава унгарското вето.


На 1 февруари европейските лидери ще се съберат извънредно, за да обсъдят как да заобиколят унгарското вето за украинската помощ. Самата Будапеща изглежда е размислила и вече не се противопоставя на отпускането на парите, а само на дългосрочното им планиране и предлага сумата да се одобрява по отделно за всяка година.

ЕС поставя три условия на Киев за достъп до помощта:

    Изготвяне на "План за Украйна" с проекти и инициативи, за които ЕС ще плаща при определени условия и график
    ЕС ще предоставя помощта под формата на безвъзмездни средства и банкови гаранции, с които Украйна ще покрие рисковете от заеми, гаранции, инструменти на капиталовия пазар и други форми на финансиране в подкрепа
    Част от парите ще бъдат за техническа помощ, с която Киев да се готви за членството в ЕС като съобрази законите си с европейските стандарти и направи нужните реформи.


От 50-те млрд. евро, поискани от Европейската комисия, 17 милиарда се предвижда да бъдат отпуснати от европейския бюджет като безвъзмездни средства, а 33 млрд. евро - под формата на банкови гаранции за заеми, които Украйна да вземе на международните пазари.

Дневник