Долната камара на руския парламент - Държавната дума откри пролетната си сесия с приемането на декларация срещу демонтирането на паметника "Альоша" в Пловдив, предаде ТАСС.

В нея се изразява "крайно възмущение във връзка с провокативното и цинично предложение на членове на Общинския съвет на Пловдив от партия "Демократи за силна България" (ДСБ) за демонтиране до края на 2024 г. на паметника на съветския войник-освободител "Альоша"...

Позицията определя плановете като "поредната безразсъдна враждебна постъпка на представителите на партия ДСБ" и като " пренебрежително отношение към историята на страната им, подъл опит за оскверняване на общата историческа памет на нашите братски народи, маниакално отчаян опит да се принизи героичният подвиг на съветските войници, решаващият принос на СССР и съветския народ в борбата с нацизма по време на Втората световна война".

Общински съветници от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България", внесоха миналата седмица предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на съветската армия "Альоша" да бъде преместен до края на годината. В мотивите се казва, че той е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Паметникът на Съветската армия "Альоша" е открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, който държи картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу.

"Развихрилата се на Запад варварска война с паметниците от съветската епоха по същество е свидетелство за малоценността и безпомощността на сегашните западни т. нар. елити, които редовно демонстрират пълна некомпетентност и неспособност да се справят с ключови въпроси от вътрешния и международния дневен ред", допълват руските депутати.

Председателят на Думата Вячеслав Володин предупреди да се очакват "последствия", ако общината в Пловдив реши да премести паметника. каза,

През декември бяха свалени фигурите от Паметника на Съветската армия в София, което предизвика гняв в Москва, а говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съзря в демонтажа "чужда поръчка".

БТА/Дневник