На 23 януари, от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” гостува Захари Карабашлиев с представяне на романа „Рана”, съобщиха от пресцентъра на библиотеката.

Базиран на хиляди страници историческа литература, на военни документи, войнишки дневници, мемоари и лична кореспонденция, свързани с Илинденско-Преображенското въстание и революционното движение в Тракия и Македония, с Балканските и Първата световна война, новият роман на Захари Карабашлиев – „Рана”, е книга за паметта, разтърсваща хроника на забравената история на България от началото на XX век.

Захари Карабашлиев пише проза и драматургия. Автор е и на романите „18% сиво” (бестселър, класиран сред стоте най-любими книги на българските читатели в кампанията „Голямото четене”, и с 32 преиздания в България), „Хавра” (отличен с Националната награда за български роман на годината „13 века България” през 2018) и „Опашката” (също Роман на годината на НДФ „13 века България”, адаптиран от Явор Гърдев в удостоеното с „Аскеер” едноименно представление). Захари Карабашлиев е носител и на наградите „Христо Г. Данов”, „Хеликон” и др. Негови творби са публикувани в редица сборници и списания и са преведени в САЩ, Франция, Полша, Словакия, Хърватия и др., а разказът му „Разсейки” е включен в престижната американска антология „Най-добрата европейска проза”.

Срещата е със свободен вход и възможност за купуване на представяната и другите книги на автора с 10% отстъпка.

ШУМ.БГ