Отборите на Индонезия и Иран постигнаха минимални победи с по 1:0 във вторите си срещи от турнира за Купата на Азия. Индонезия се справи с отбора на Виетнам, а Иран се измъчи, но все пак надделя над Хонконг. За иранците победата е от особена важност, защото с нея те се класират за елиминациите, събирайки 6 точки в група С. Сензацията в днешния ден поднесе съставът на Ирак, който ce наложи над фаворита за титлата Япония с 2:1 и с 6 точки оглави група D.

Смелият тим на Хонконг започна активно срещата с фаворита Иран, който беше изненадан от енергичните действия на противника. Хонконг в началото на мача беше по-активен и едва не откри резултата чрез Евертън Камарго .

Иранците реагираха и при една контраатака стигнаха до гол. В 24-ата минута Мехди Гайеди плъзна удар през наказателното поле покрай отчаяната хватка на вратаря Яп Хун-фай, а топката се загнезди в долния десен ъгъл. До края на първото полувреме Хонконг изпусна още една ситуация, след като Филип Чан Кван – който си вкара автогол срещу ОАЕ, този път пропиля чудесна възможност да изравни. В последните минути и вратарят на тима от специалния административен район в Южен Китай се намеси, за да отрази удар с глава на Шахрияр Моганлоо.

През второто полувреме по-опитният ирански отбор владееше топката и не позволи да има кой знае какви проблеми за вратаря им, въпреки че в един момент Хонконг пусна нови трима нападатели. Резултатът обаче се запази, а Иран вече е на осминафинал, докато Хонконг много трудно ще постигне класиране напред 55 години след първото си участие на Азиатската купа.

Старши треньорът на Ирак Хесус Касас заяви след победата с 2:1 над Япония, че неговите момчета са били близо до перфектното представяне. С 6 точки в група D те вече са на осминафиналите. Два гола с глава преди почивката вкара Aймен Хюсеин. За Япония това е първа загуба в групова фаза на Азиатското първенство от 26 мача насам. При това положение японците са изправени пред потенциален сблъсък с Република Корея на осминафиналите.

През второто полувреме Сините самураи получиха дузпа, но след преглед със системата ВАР съдията я отмени. В 56-ата минута бившият защитник на Арда (Кърджали) и Левски (София) Ребин Солака фаулира Такума Асано, но съдиите от стаята за видеопомощ прецениха, че няма дузпа. Все пак Япония върна едно попадение в добавеното време чрез Уатаро Ендо, който използва подаване на Рео Хатебе. Но иракчаните можеха да вкарат веднага след това, но резервата Мохамед Али стреля от чиста позиция до гредата в аут.

Отборът на Виетнам претърпя второ поражение и вече е извън сметките за класиране, след като отстъпи с 0:1 на Индонезия. Единственото попадение вкара Асанови Мангкуалам от дузпа в 42-ата минута от дузпа. Виетнамците натискаха през втората част, но така и не стигнаха до голово положение, от което да изравнят. В края на срещата те останаха и с 10 човека заради на Ле Фам Танг Лонг. Така индонезийците записват първа победа след поражението с 1:3 от Ирак на старта, но в последния мач ги чака тежък тест срещу Япония.

БТА