Дания спечели дербито срещу актуалния европейски шампион Швеция с 28:27 в група II на втората фаза на първенството на континента по хандбал. Датчаните са на върха в потока с три победи от три мача и затвърдиха мнението, че са един от претендентите за титлата тази година в Германия.

Швеция остава на 2-о място в класирането с 4 точки, колкото събра и Португалия след успеха си с 33:30 над Словения. Интересното е, че шведи и португалци ще си дадат директна среща – по всяка вероятност за втората квота в потока утре вечер. По същото време Дания ще има шанса да направи нова крачка към полуфиналите, ако победи Норвегия.

В дербито на двете скандинавски сили 10 гола от 11 шута вкара лидерът на Дания Матиас Гидсел, а дългокосият ляв гард Микел Хансен добави 5, но пък подаде и за още три. Голмайсторът на Швеция и капитан на отбора Хампус Ване беше точен 9 пъти от 12 изстрела, а Албин Лагергрен отбеляза 6. Датчаните взеха преднина още до почивката със 17:15 и през второто полувреме успяха да удържат шведския натиск с постоянни смени, влизане на свежи хора в защитата и персонално пазене на Ване и Феликс Клаар, който беше ограничен до 2 гола.

В другата среща от групата Норвегия съживи надеждите си за прогрес сред успех с 35:32 над Нидерландия. Норвежците показаха истинска зрялост и перфектна ротация, като шест от техните състезатели вкараха по 6 гола.

БТА