Григор Димитров изигра колеблив двубой в третия кръг от Откритото първенство на Австралия, като допусна обрат и приключи участието си в Мелбърн. Най-добрият български тенисист имаше наглед благоприятен съперник в спора за влизане във втората седмица на турнира, срещайки дебютанта в тази фаза на "мейджър" турнир Нуно Боржеш, но обилното количество допуснати непредизвикани грешки и множеството пропиляни точки за пробив костваха прескъпо на родната ни първа ракета, който след тричасова битка инкасира поражение - 7:6(3) 4:6 2:6 6:7(6).

По този начин серията от седем поредни победи за Гришо, стартирала с шампионската му титла на турнира в Бризбейн, намира своя край, докато за португалеца предстои дебют в осминафиналите на турнир от Големия шлем, където ще срещне Даниил Медведев.

Откриващата част на двубоя далеч не се оказа толкова интригуваща, след като световният номер 69 още от самото начало впечатли със страхотен сервис и почти не оставяше възможност на родния ни представител да влезе в разиграване, демонстрирайки огромно постоянство в действията си.

Картинката пред Димитров пък бе сходна и той също така доминираше в миговете си на собствено подаване, като единствените по-вълнуващи моменти настъпиха в завършека на сета, когато всеки от двамата навакса изоставане от 15:30 при началния си удар, за да станем свидетели на тайбрек. Дългият гейм също стартира в това русло и до смяната на полетата паритетът изцяло властваше на корта, преди впоследствие шампионът от Бризбейн да повиши агресията в ударите си, като вдигна темпото на игра и предизвика две грешки от ракетата на португалеца, донесли му комфортен аванс в резултата, с което и първата крачка по пътя към победата беше направена.

Придобитото самочувствие от стореното пък мигновена вдъхна необходимата доза импулс в представянето на най-добрия ни тенисист, който още на старта на втория сет демонстрира подобрение в играта си на ретур, като достигна и дебютните си за срещата брейкболи, ала именно при тях оставаше статичен и Боржеш оцеля. Внезапно с преполовяването на частта пък настъпи и първата криза в равнището на българина изобщо за сблъсъка, при което той инкасира поредица от неточности и с пропусната бекхенд права предаде подаването си в актива на световния номер 69.

Случилото се далеч не повлия демотивиращо на бившия полуфиналист в надпреварата, като той продължи все така да разполага с инициативата в разиграванията и си гарантира достигането до още цели четири възможности за пробив, но подобно на по-рано в срещата, пасивността му в тези важни мигове бе от ключовият фактор, позволил на португалеца да отстои своето, подновявайки равенството в отделните сетове.

Третата част още с началото си ни загатна, че 13-ият поставен видимо изпитва сериозни колебания след толкова много пропуснати шансове и несигурността му собствените си удари неколкократно бе онагледена с допускането на лековати грешки, които пък на свой ред изведоха Боржеш във водещата позиция на корта и той се сдоби с ранен брейк аванс.

Спадът на Димитров обаче се оказа по-дълъг от очакваното и намиращият се на гребена на вълната португалец засвидетелства стабилността си в продължителните размени от основната линия и с известно самочувствие пласираше печеливши удари, като това му позволи да дублира предимството си и необезпокоявано взе превес в общия резултат на съревнованието.

Tennis.bg