Защитаващата титлата си в Австралия от миналата година Арина Сабаленка (Беларус) върви напред с пълна увереност към заключителните етапи на първия турнир от Големия шлем. Поставена като номер 2, състезателката от Беларус премина с 6:3, 6:2 над Аманда Анисимова от САЩ.

След като в събота водачката в схемата Ига Швьонтек отпадна от турнира, Сабаленка остава тенисистката с най-висок ранг в турнира и ще се опита да бъде първата жена, дублирала титлата си на Мелбърн Парк от сезоните 2012/2013, когато това направи сънародничката й Виктория Азаренка.

"Чувствам се доста по-силна в сравнение с миналата година. Усещам тялото си много по-добре, формата ми е наистина възходяща. И се надявам да я запазя така до края", заяви Сабаленка, който ще играе в следващия етап с номер 9 Барбора Крейчикова. Чехкинята сложи край на надеждите на прогрес на 16-годишната Мира Андреева (Русия) в три сета – 4:6, 6:3, 6:2. Сабаленка допусна само един пробив в мача, но то беше когато водеше с 5:1 във втория сет и по никакъв начин не се отрази на крайната победа.

Американката Коко Гоф – новобранец в клуба на победителките в Шлема след домашния триумф на U.S. Open, върви напред в доста по-лесен път от този на "Флашинг Медоус". 19-годишната Коко Гоф отнесе непоставената в схемата полякиня Магдалена Фенч с 6:1, 6:2 само за 63 минути и записва девета поредна победа. Серията й тръгна още от титлата в Оукланд миналата седмица, а сега ще чака на четвъртфинал украинката Марта Костюк.
"Изобщо не се чувствам дискомфортно. Обичам да вървят така лесно мачовете ми. Смешно е да то казвам, след като всеки знае колко е труден всеки един Голям шлем, всеки един турнир", добави Гоф.

Костюк се справи също доста лесно с рускинята Мария Тимофеева и я победи с 6:2, 6:1 за час и 16 минути. Костюк само в началото на сетовете имаше проблеми, но най-вече докато си намери правилния ритъм. Тимофеева попадна в основната схема след победа в квалификациите, а както и в предишни случаи Костюк не подаде ръка на рускинята, а също така отказа и да поеме нейната. 20-годишната Тимофеева е на 170-о място в ранглистата на WTA и има една победа в турнир от тура. Тя играе за първи път в основна схема на турнир от Шлема.

Шампионката от Ролан Гарос през 2021-а година Барбора Крейчикова изравни най-доброто си постижение в Австралия, достигайки до четвъртфинал. Тя изоставаше с 4:6 в първия сет срещу рускинята Мира Андреева, но спечели следващите два сета и продължава напред след 2 часа игра. За чехкинята това е първо достигане до топ 8 от 2022-а година насам в Големия шлем.

И двете имаха проблеми със сервиса са в първия сет, но все пак по-щастлива се оказа Андреева, която изненадващо изхвърли Онс Жабюр в предишните етапи на турнира. След това във втория двете си размениха по един пробив, затегната играта на основната линия. Но Крейчикова направи нов пробив, този път в шестия гейм и това обърна хода на срещата. В третия сет след като поведе с 5:2 нямаше никакви проблеми да мине в следващия кръг.

БТА