Олимпийският шампион по плуване на 400 метра свободен стил от Рио 2016 Мак Хортън обяви, че прекратява спортната си кариера и повече няма да участва в международни състезания.

"Много исках да плувам на Игрите в Париж, но вече нямам мотивация. Винаги искам да дам всичко от себе си и не съм човек, който просто иска да записва определени резултати, така че това е подходящият момент да се оттегля, каза Хортън за сайта на федерацията по плуване на Австралия.

"Имах огромната привилегия да представлявам Австралия и да нося екипа в зелено и златно . . . Просто се надявам страната да се гордее с мен", добави той.

27-годишният Хортън спечели злато на 400 метра свободен стил на Олимпийските игри в Рио 2016, както и бронз с щафетата 4 по 200 метра свободен стил в Токио. През 2019 година той отказа да поздрави Сун Ян за световната титла на 400 метра на Световното първенство в Република Корея и не се присъедини към него на подиума.

Китаецът участва в състезанието въпреки делото в Спортния арбитражен съд (КАС) за съмнителни резултати от допинг тестове. По-късно Сун получи четиригодишно наказание от съда за манипулиране на процеса на допинг контрол.

"Не съжалявам за нищо. . . само че годините минаха толкова бързо. Плуването беше моят живот, приятелите и връзките, които създадох, са с по-голяма стойност от всеки златен медал", коментира още австралиецът.

БТА