Яник Синер е големият шампион от Откритото първенство на Австралия по тенис.

Италанецът успя да осъществи голям обрат и срази Даниил Медведев в петсетовия финал с 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3. Двамата изиграха страхотен мач, продължил 3 часа и 43 минути, а развоят му върна Медведев към кошмара от 2022-а.

Тогава руснакът отново имаше аванс от два сета в голями финал, но тогава Рафаел Надал го обърна. Сега Медведев пак бе част от епичен финал, а за негово съжаление историята с обрата се повтори, но този път негов автор бе Синер.

22-годишният тенисист направи наистина впечатляващ турнир. До финала той бе загубил само един сет - при това с тайбрек от Новак Джокович, а с днешния си голям обрат той се превръща в първия италианец с титла от Шлема от 1976-а насам.

Наистина заслужена титла с оглед цялото му представяне в Мелбърн, а доминацията му в началните кръгове оказа влияние и днес, защото Синер бе доста по-свеж от изигралия три петсетови мача Медведев.

И докато Синер има стопроцентов актив, печелейки още първия си финал в Шлема, то Медведев е в наистина кошмарна серия и има една титла от Шлема, а днес загуби петия си финал, три от които в Австралия, а два от тях с обрат от 2:0 до 2:3.

Първият сет беше истински рецитал от страна на руснака. Той игра изключително, като почти не грешеше. На сервис беше достатъчно категоричен, а пробивът в негова полза дойде при 1:1. Тогава неговата стабилност от основната линия доведе до грешки на Синер и пасив за италианеца. После Медведев продължи да сервира перфектно и не даде шанс за връщане на пробива. Вместо това постигна втори чрез няколко хубави уинъра, за да затвори сета с 6:3.

Проблемите за Синер се видяха още в началото на втория сет, когато той трябваше да спасява четири възможности за пробив и в крайна сметка измъкна мъчителен 12-минутен гейм. Започна да търси решение с къси топки, но те не му донесоха успех и се стигна до нов пробив, този път за 1:3. После положението за световния №4 стана катастрофално след още един пробив за 1:5, дошъл след нова доза печеливши удари на руснака. Последва единствения слаб период на Медведев, като единият пробив бе върнат, а след това и затвърден за 3:5. Руснакът трябваше да затвори сета на сервис и се стигна до много напрегнат гейм, в който спаси възможност за пробив, а след равенство си свърши работата - 6:3.

Третият сет беше коренно различен, защото играта от сервис на Синер рязко се подобри. Тази на Медведев продължи да е на същото високо ниво. Двамата не дадоха нито една възможност за пробив, като проблематичните за тях геймове бяха малко.

Нещата обаче рязко се промениха при 5:4 в полза на италианеца, когато той направи много силен гейм на ретур. Публиката му помогна да стигне до равенство, а там успя да реализира още първия си сетбол и да се върне в мача - 6:4.

Дир.бг