Тиери Ньовил с "Хюндай" спечели рали "Монте Карло" - първи кръг за сезона в Световния рали шампионат (WRC). Белгийският пилот беше най-бърз в рамките на уикенда с 16.1 секунди пред деветкратния победител Себастиен Ожие ("Тойота").

Ньовил спечели осем скоростни отсечки, включително трите в неделния ден.

Белгиецът взе максималния сбор от 30 точки след ралито и повежда в генералното класиране. Освен това победата в Монте Карло е юбилейна 20-та за Ньовил в кариерата му.

Трети зад Ньовил и Ожие се нареди Елфин Еванс с "Тойота", завършил на 45 секунди.

Руският пилот Николай Грязин, който през тази година кара с български лиценз, завърши осми в ралито и спечели 10 точки. През този сезон Грязин е във WRC2 и кара "Ситроен" С3.

Световният шампион за последните две години Кале Рованпера не участваше в това състезание. Той ще бъде зад волана на "Тойота" в рали "Швеция" (15-18 февруари) и няма да кара с пълна програма през 2024 г.

Настоящият сезон във WRC има промяна и по отношение на точкуването. Във всеки кръг отново могат да се печелят максимум 30 точки, но те са разпределени по дни. Лидерът в събота получава 18 точки, а най-бързият в неделния ден - седем точки. Победа в последния "пауър" етап отново носи пет точки.

От Международната автомобилна федерация (ФИА) мотивират това решение, за да имат пилотите стимул да преследват резултати във всеки етап.

Дневник