Отборът на Таджикистан, който за първи път в историята си играе на голям футболен форум, успя да достигне до четвъртфиналите на Купата на Азия.

А това се случи след победа с изпълнение на дузпи над отбор като ОАЕ, който инвестира десетки мииони във футболното си развитие, опитвайки се да достигне големите сили на континента.

Но инвестициите нямаха никакво значение тази вечер, след като двата тима завършиха наравно 1:1 в редовното време и продълженията, а след това Таджикситан спечели с 5:3 при дузпите.

А мачът е обвързан с родния елит, защото футболистът на ЦСКА 1948 - Парвиз Умарбаев, изиграл над 250 мача по нашите терени, е капитанът и най-добър играч на Таджикистан.

Той обаче бе заменен малко преди края на редовното време, след като получи крампи, а всичко това се случи при резултат 1:0 в полза на Таджикистан.

Вакхдат Ханонов откри през първата част, а след това Таджикистан имаше редица шансове да удвои, включителнно и в една ситуацията, в която Джалилов изпусна сам пред празната врата.

А всички тези пропуски бяха наказани в 95-ата минута, когато ОАЕ щастливо изравни чрез Халифа Ал-Хамади.

В продълженията Таджикистан отново бе по-активният тим, но до голове не се стигна, за да дойдат изпълненията на дузпи.

И петимата изпълнители на Таджикситан вкараха своите удари, докато за ОАЕ пропуск направи натурализираният бразилец Кайо Канедо.

Така абсолютният дебютант Таджикистан е на четвъртфинал, а там очаква един измежду отборите на Ирак и Йордания.

Дир.бг