Арсенал победи като гост Нотингам Форест във Висшата лига - 2:1, след като се измъчи за цели 65 минути със здравата отбрана на домакините.

Но тогава вратарска грешка на Матю Търнър, бивш страж именно на "топчиите", отвори вратите за фаворита в мача. Габриел Жезус стреля от малък ъгъл, топката отиваше в Търнър, който някак я пусна през краката си. И крепостта на Форест рухна. Последва мълниеноста контраатака, при която Жезус даде пас на Букайо Сака и Арсенал зачеркна интригата с втори гол.

В края домакините намалиха чрез Тайво Авони, но фаворитът издържа.

Точките са важни, защото доближават отбора на Артета само на 2 от лидера Ливърпул (48), който има и мач по-малко. Той е в сряда като домакин срещу Челси, а в неделя предстои именно сблъсък на Арсенал и Ливърпул в Лондон.

Астън Вила обаче изостава от лидерите след домакинско 1:3 срещу Нюкасъл, дошло след два гола на бранителя Фабиан Шер преди почивката и автогол на Алекс Морено след нея. Едва след това Оли Уоткинс върна едно попадение за домакините.

Тимът от Бирмингам допусна първо поражение на своя стадион от година след 17 двубоя без поражение там. Това обаче нанесе сериозни щети. Защото Вила е с 43 т., на цели пет от Ливърпул, а е изиграл и мач повече от него.

Броеният за обречен Лутън смаза неочаквано Брайтън с 4:0 на свой терен и напусна зоната на изпадащите за първи път през сезона. Гол на Илайджа Адебай в 18-ата секунда сложи началото на разгрома, а същият играч оформи феттрик.

Огбене вкара четвъртото попадение за "шапкарите", които вече имат 19 точки и са 17-и.

Евертън остава зад тях с 18, след като стигна само до 0:0 като гост на Фулъм в друг мач тази вечер.

След отнетите 10 точки и при чаканата нова "гилотина" със санкция от Висшата лига, легендарните ливърпулски "карамели" може да имат сериозен проблем в битката за оцеляване.

Бърнли с 12 и Шефийлд Юнайтед с 10 завършват колоната.

Последният отбор в класирането водеше с 2:1 при гостуването си на Кристъл Палас, но допусна обрат и падна с 2:3, за да не добави актив към и без това оскъдния, който има.

Дир.бг