Германските военновъздушни сили вдигнаха във въздуха изтребители, за да идентифицират и ескортират руски военен самолет, летящ без включен транспондер в близост до германския остров Рюген в Балтийско море, предаде Ройтерс, като се позова на техен пост в платформата "Екс".

Според съобщението германски изтребители са излетели от военновъздушната база "Лааге" в североизточната провинция Мекленбург-Предна Померания, като са идентифицирали руския самолет в международното въздушно пространство, съпровождайки го за кратко време, преди той да се върне обратно на изток.

Руският разузнавателен самолет Ил-20М е летял без включен транспондер над Балтийско море, се казва още в поста.

През 2023 г. изтребители на НАТО са прехванали над Европа повече от 300 руски военни самолета. Случаите са били свързани с приближаването на руските изтребители към въздушното пространство на пакта, основно над Балтийско море.

Обичайно е по източния фланг на алианса руските военни самолети да летят с изключени предаватели за данни за местоположение, височина и полетен план, както и да не се свързват с ръководствата на въздушното движение.

Дир.бг