33 неправоспособни водачи са установени да шофират в област Шумен през месец януари, с нередовни пътни документи са били 354 водачи, а 234 са били зад волана на технически неизправно моторно превозно средство.

Това сочат данните след извършените проверки на пътя от служители на ОД на МВР, съобщиха от пресцентъра на полицията.

15 са водачите, установени от контролните органи, седнали зад волана след употреба на алкохол с концентрация до 1,2 промила,  а с промили над 1,2 са деветима. Шестима са дали положителна на наркотични вещества и техни аналози проба.

И през януари най-голям е броят на установените нарушения за превишение на скоростта. От общо 5135 нарушения през първият месец от новата година за скорост са 1860. За неправилно спиране и паркиране са санкционирани 867 водачи, 172 не са ползвали обезопасителен колан или каска, 349 не спазвали предимство, знаци и сигнали, а 24 са ползвали мобилен телефон по време на движени.

50 са временно отнетите свидетелства за управление на моторни превозни средства през януари,  прекратена е регистрацията на 50 пътни превозни средства, а от движение временно са спрени 26.  

Регистрираните пътнотранспортни произшествия през януари са 63, от тях тежки са 9 с 14 ранени участници в пътното движение.  За пресичане на забранено или нерегламентирано място са санкционирани 31 пешеходци.

ШУМ.БГ