ООН разследва 58 случая на кибератаки от Северна Корея. При тях са били откраднати около 3 милиарда долара. Хакерите са атакували основно борси и търговци на криптовалути. Счита се, че парите са били използвани за ядрената програма на Пхенян. Това става ясно от непубликуван доклад на ООН, получен от Ройтерс.

"Корейската народнодемократична република (КНДР) продължи да пренебрегва санкциите на Съвета за сигурност", докладва панел от независими наблюдатели на санкции пред комисия на Съвета за сигурност.

"Пхенян продължи да разработва своите ядрени оръжия, въпреки че последният му известен ядрен опит се проведе през 2017 г.", пишат наблюдателите. Те докладват и за усилено развитие в ракетните носители на ядреното оръжие - изстрелванията на нови балистични ракети, извеждане на сателит в орбита и построяването на "тактическа ядрена подводница" към своя арсенал.

На Северна Корея отдавна е забранено да провежда ядрени опити и изстрелвания на балистични ракети от 15-членния Съвет за сигурност.

От 2006 г. насам КНДР е обект на санкции на ООН, които съветът многократно засилва, за да се опита да спре финансирането за разработването на оръжия за масово унищожение.

"Групата ни разследва 58 предполагаеми кибератаки от КНДР срещу компании, свързани с криптовалута, между 2017 г. и 2023 г. При тях са откраднати приблизително 3 милиарда долара, които според съобщенията са помогнали за финансирането на разработването на оръжия за масово унищожение в КНДР", пишат наблюдателите.

Мисията на Северна Корея към ООН в Ню Йорк не отговори веднага на искане за коментар относно доклада от наблюдателите на санкциите. Пхенян отрича твърденията, че стои зад кибератаки.

Докладът на ООН трябва да бъде публикуван публично по-късно този месец или в началото на следващия месец, казаха дипломати.

Съобщава се, че севернокорейските хакерски групи са подчинени на Главното разузнавателно бюро (ГРБ) - основната външна разузнавателна агенция на Пхенян.

Всякакви по-нататъшни действия срещу Северна Корея от страна на Съвета са малко вероятни. Китай и Русия искат санкциите да бъдат облекчени, за да убедят Пхенян да се върне към преговорите за денуклеаризация.

Санкциите над най-изолирания режим на планетата едва ли могат да се нарекат работещи.

"Търговията продължава да се възстановява. Общият регистриран търговски обем за 2023 г. надмина този за 2022 г., придружен от повторната поява на голямо разнообразие от чуждестранни потребителски стоки, някои от които могат да бъдат класифицирани като луксозни", пишат наблюдателите на санкциите.

Продажбата или трансферът на луксозни предмети в Северна Корея отдавна е забранен от Съвета за сигурност.

Съгласно санкциите на ООН, наложени през 2017 г., всички страни трябва да забранят на севернокорейски граждани да работят на територията им.

"Групата разследва съобщения за множество граждани на КНДР, работещи в чужбина, печелейки доходи в нарушение на санкциите, включително в секторите на информационните технологии, ресторантьорството и строителството", пишат наблюдателите на санкциите.

Северна Корея продължава да има достъп до международната финансова система и да участва в незаконни финансови операции в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Пхенян е обвинен, че снабдява Русия с муниции и ракети, нарушавайки санкциите над Москва.

Дир.бг