Баскетболистите на “Шумен” загубиха с 83:85 гостуването си на лидера в Националната баскетболна лига “Черноморец” Бургас и максимално затрудниха домакините, като малко не им достигна да вкарат мача в продължение.

Шуменци наваксаха изоставане от 10 точки през последната част и края й бяха на секунди от равенство в редовното време. Отборът бе без един от основните си играчи Ивайло Тонев, но всички останали се раздадоха до край в този мач.

Срещата, която е предпоследна от второто завъртане в лигата бе равностойна от началото си. Първата четвърт завърши с две точки аванс за “Шумен” - 21:19. Във втората двата тима си размениха по 18 точки и на полувремето шуменци запазиха преднината си – 39:37.

След почивката “Черноморец” излезе крайно мобилизиран и успя да направи обрат като поведе с 10 точки. В последната четвърт домакините увеличиха аванса си до 12 т., но след това дойдоха силните минути за шуменци. Те стопиха разликата, а 1,46 сек. преди края авансът на домакините стана само 1 точка.

Последваха размяна на кошове като “Черноморец” запази аванс от две точки. 22-те секунди, които останаха до края на редовното време, преминаха с множество спирания на играта, нарушения, оспорвания от треньорите и видеоповторения за реферите, изпълнения на наказателни удари и в крайна сметка “Черноморец” взе победата.

За “Шумен” Брайън Камерън наниза 24 т., Дейвид Ролинс – 22. Уилфрид Ликей вкара 19 т., а Баръш Мустафа 14 т.

За “Черноморец” Шон Смит направи дабъл-дабъл със 17 точки и 11 борби, 17 т. вкара Макконико

Шумен остава в битката за осмицата, което ще му даде право за участие в турнира за купата на България. За мястото се борят още три тима, като с един от тях е следващия мач на “Шумен”. Това е Ямбол, а сблъсъкът е на 16 февруари от 18,30 часа в зала “Арена Шумен”.

ШУМ.БГ