При среднощна операция на израелската армия по град Рафах в южната част на анклава, която позволи освобождаването на двама заложници, са загинали около 100 души, предаде Франс прес, като се позова на Министерството на здравеопазването на палестинското движение "Хамас", което държи властта в ивицата Газа от 2007 г.

Първоначално бе съобщено за 37 убити, после за над 52 убити, а сега в съобщение на арабски ведомството коригира бройката на жертвите на около 100.

Телата на загиналите палестинци са били транспортирани в кувейтската болница, в европейската болница и в болницата "Абу Юсеф ан Наджар" в града.

В същото време при операция на спецчастите в Рафах са били спасили двама заложници от плен в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

вИзраелските въоръжени сили заявиха, че в понеделник са нанесли "поредица от удари" по южната част на Газа, които вече "са приключили", без да предоставят повече подробности.

Премиерът Натаняху смята Рафах за последния бастион на "Хамас" - в събота израелските военновъздушни сили съобщиха, че са ликвидирали в града двама командири на "Хамас".

Канцеларията на Нетаняху заяви, че е наредила на военните да разработят план за евакуация на Рафах и за унищожаване на четири батальона на "Хамас", които според нея са разположени там.

Хуманитарните агенции, твърдят че атака в град Рафах в южната част на Газа би била катастрофална, посочва Ройтерс. Това е последното сравнително безопасно място в анклава, опустошен от офанзивата на Израел.

Според катарския телевизионен канал "Ал Джазира" след израелските бомбардировки на домове и джамии в Рафах са били открити телата на най-малко 52 души. Съобщава се и за десетки ранени, много от които деца, както и че се очаква, че борят на жертвите ще се увеличи.Израелските военни заявиха, че двамата спасени заложници - и двамата мъже, са били отвлечени от бойци на "Хамас" от кибуца Нир Ижак по време на атаката на 7 октомври, с която започна 4-месечната война между Израел и "Хамас". 

Армията заяви, че двамата мъже са в добро здравословно състояние.

Ето реакциите 

Египет предупреди, че има опасност от настъпване на "тежки последици", ако израелската армия предприеме настъпление срещу Рафах, който се намира близо до египетската граница.

"Египет смята, че сега са нужни обединени международни и регионални усилия, за да не се допусне палестинският град Рафах да бъде атакуван", добави външното министерство в Кайро.

Президентът на САЩ Джо Байдън снощи каза на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че Израел не трябва да започва военна операция в град Рафах, без да осигури безопасността на около 1 милион души, които са се подслонили там, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс. 

Байдън и Нетаняху са разговаряли в продължение на около 45 минути, дни след като лидерът на САЩ заяви, че военният отговор на Израел в ивицата Газа е бил "прекомерен" и изрази сериозна загриженост относно увеличаването на броя на жертвите сред цивилното население в палестинския анклав.

Острите предупреждения на Байдън срещу военна операция в град Рафах, който е разположен в южната част на Газа на границата с Египет, идват на фона на предупрежденията на хуманитарните агенции за помощ, които твърдят, че подобна операция може да доведе до много повече жертви, както и на опасенията, че тя би могла да провали усилията за освобождаване на заложници, посочва Ройтерс.

Франция изрази дълбоко безпокойство от израелските удари в Рафах и призова Израел да прекрати боевете, за да избегне "катастрофа", предаде Франс прес.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви снощи, че е "дълбоко обезпокоен" от планираното израелско сухопътно настъпление срещу Рафах. 

Съдбата на заложниците

Разговорът между Байдън и Нетаняху е бил съсредоточен основно върху продължаващите усилия за осигуряване на освобождаването на останалите 132 заложници, държани от ислямистката групировка "Хамас" в Газа, съобщи пред репортери високопоставен служител на администрацията, като отбеляза, че през последните седмици е бил постигнат "реален напредък".

Въпреки че все още има някои "значителни" пропуски за преодоляване, сделката е "почти постигната" каза още служителят и добави, че Байдън е подчертал, че е необходимо този напредък да бъде използван, "за да се осигури освобождаването на всички заложници възможно най-скоро".

Управляваната от "Хамас" телевизия "Акса" снощи цитира високопоставен лидер от групировката, който е заявил, че израелска сухопътна офанзива в Рафах ще "взриви" преговорите за размяна на заложници.

Дир.бг