Хиляди косовски сърби протестираха днес срещу неотдавнашната забрана за използване на сръбския динар за разплащания в Косово. Неотдавнашната забрана е причината за най-новата криза в отношенията между Сърбия и Косово, съобщи Асошиейтед прес.

Участниците в протеста в сръбската част на етнически разделения град Митровица в Северно Косово изразиха надежда, че нещо ще се промени в близко бъдеще, за да се подобрят условията за живот на косовските сърби, и изтъкнаха, че настоящата ситуация е неприемлива, допълва новинарският сайт Косово онлайн.

Всичко зависи от международната общност, как ще ни чуе и как ще приеме това. Всичко зависи от тях, не зависи от нас. Очакваме, че ще бъде малко по-добре, че ще се обърнат към сърбите, надяваме се след този митинг да направят нещо и за сърбите, каза един от участниците пред Косово онлайн.

Лекарят Драгиша Милович, цитиран от АП, каза, че решението на Косово "е насочено към премахване на сръбските институции" в Косово.

Напрежението ескалира, след като правителството на Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 година, забрани на банки и други финансови институции в населените със сърби райони да използват сръбския динар в местни транзакции, считано от 1 февруари. Косово прие за официална валута еврото през 2002 година макар да не е член на еврозоната.

Белград изплаща в динари пенсии и заплати на персонала в управлявани от Сърбия институции, включително училища и болници, в Северно Косово, къде живеят предимно косовските сърби. Те използваха динара в местните магазини, кафенета, аптеки.

Лидерите на Сърбия и Косово спориха по въпроса на заседание миналата седмица в Съвета за сигурност на ООН, отбелязва Асошиейтед прес.

Косовският премиер Албин Курти отхвърли критиките в обръщение към косовските сърби. Курти посочи, че новата мярка е насочена към ограничаване на незаконните парични потоци и "не спира Сърбия да подпомага финансово гражданите на сръбската общност в Косово".

"Косово не спря динара, нито долара, британската лира или швейцарския франк“, каза Курти. „Единствената промяна от 1 февруари е, че парите не могат да преминават границата в чували... а трябва да идват чрез банкови сметки и да се теглят в евро", посочи той.

През 1999 г. продължилите 78 дни бомбардировки на НАТО сложиха край на войната между сръбските правителствени сили и етническите албански сепаратисти в Косово. Сръбските сили бяха изтласкани, но Белград така и не призна независимостта на Косово и все още го смята за сръбска област. Сърбия и Косово водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС.

Евросъюзът и САЩ изразиха безпокойство, че забраната за използването на динара в Косово може да повиши напрежението в и без това нестабилния регион и призоваха за консултации и отлагане на въвеждането й.

БТА