Съединените щати работят по споразумение за освобождаване на заложници, държани от "Хамас", в замяна на прекратяване на огъня в ивицата Газа за най-малко шест седмици, обяви днес президентът Джо Байдън, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

"Работим активно за мир, сигурност и достойнство, както за палестинския, така и израелския народ. И аз работя за това ден и нощ", каза Байдън, след като прие в Белия дом йорданския крал Абдула Втори.

Той призова изрично Израел да пази цивилните в Рафах, предава БТА.

Снощи президентът на САЩ вече отправи подобен призив в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който обаче не дава индикации, че възнамерява да се вслуша в предупрежденията на международната общност да не предприема офанзива в този град в най-южната част от ивицата Газа.

Властите в палестинската територия, контролирани от ислямисткото движение "Хамас", съобщиха, че около 100 души са били убити в нощта на неделя срещу понеделник при израелска операция, при която бяха освободени двама заложници.

"Необходимо е незабавно трайно прекратяване на огъня" в Газа, изтъкна от своя страна йорданският крал.

Йордания, която граничи с Израел, е ключов съюзник на САЩ в Близкия изток. Кралството, което през 1994 г. подписа мирен договор с еврейската държава, е подслонило над 2 милиона палестински бежанци по данни на ООН.

Подобно на други арабски страни, Йордания настоява за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа - искане, с което Съединените щати не са съгласни, отбелязва АФП.

Йорданският крал от своя страна изтъкна след срещата си с Байдън, че "е необходимо незабавно трайно прекратяване на огъня".

"Не може да си позволим израелска атака срещу Рафах. Това несъмнено би причинило нова хуманитарна катастрофа", аргументира се Абдула Втори. Той предупреди, че "ситуацията вече е непоносима за повече от един милион души, които са били тласнати към (този град в най-южната част от ивицата Газа) след началото на войната".

Президентът на САЩ и кралят на Йордания обсъдиха редица предизвикателства, включително очакваната израелска сухопътна офанзива в южната част от ивицата Газа и заплахата от хуманитарна катастрофа за цивилните палестинци. Байдън показва нарастващо раздразнение от отказа на Нетаняху да се вслуша в неговите призиви, посочва Ройтерс.

Дир.бг