Общинските съветници от ГЕРБ в Столичния общински съвет ще поискат от националното ръководство на партията и от лидера Бойко Борисов областната управителка на София Вяра Тодева да бъде отстранена от поста - ако не веднага, то при предстоящата скоро ротация. Аргументът е, че именно правителството назначава областните управители, а се очаква премиерът да бъде Мария Габриел, излъчена от ГЕРБ. Причината за искането на съветниците е заповедта на Тодева, с която спря работата на комисиите, като поиска процедурата да се състои отново. Областната управителка твърди, че не са спазени установените процедури в правилника за работа на Столичния общински съвет по време на проведеното извънредно заседание на 8 февруари. Според общинските съветници от ГЕРБ това е изпълнение на партийно поръчение от ПП-ДБ-СС. Позицията си те защитиха на извънреден брифинг пред медиите.

"Ще поискаме нейното отстраняване. Възможно е това да се случи и при ротацията. За изпълняване на политическите поръчки от ПП-ДБ-СС. Това е директна политическа намеса в работата на СОС", каза председателят на групата общински съветници Антон Хекимян. "Това е политическа поръчка и рекет. Най-голямата опорка е, че нещо било завладяно, защото те имат кмет, имат председател на СОС, а днес се вижда, че имат и областен управител", каза Хекимян. Според него става въпрос за нормална демократична процедура при избора на състава и председателите на комисиите в СОС, съветниците, изпратени от гражданите, са взели легитимно решение, а именно реакцията на Тодева е опит да се заобиколи легитимният избор.

ПП се опитват да окажат въздействие върху общинските съветници от всички партии, за да получат повече места в комисиите, категоричен е Георги Георгиев. Според зам.-председателя на СОС юристът, изготвил заповедта на Тодева за обжалването на избора на комисиите, трябва да си скъса дипломите, защото заседанието е било напълно легитимно. Той припомни, че с 59 гласа съветниците са решили след избора на Цветомир Петров да насрочат за 14:00 часа следобед ново заседание за попълването на състава на комисиите.

 

"Три дни колегите не разбрали, че имат три комисии. Да твърди някой, че не е знаел, какво е избирал?!", добави той и изрази възмущение, че според позицията на Вяра Тодева нямало извънредни обстоятелства, които да налагат последвалото засадение на СОС за избора на комисиите. Според Георгиев смисълът на действията на ПП-ДБ-СС е "оше една седмица натиск за комисиите".

"160 дни вече не работят комисиите и продължава изнудването. Искрено се надяваме при ротацията г-жа Тодева да понесе своята отговорност за този правен пасквил", каза Георги Георгиев. "Нямаме й вяра на Вяра Тодева", обобщи той.

Прошко Прошков напомни, че преди изборите мотото на ПП-ДБ-СС е било "започваме работа от понеделник", а вече 15 понеделника СОС не работи.

"Отпушихме работата с избор на председател. Когато на 16-ия понеделник с общи усилия имахме намерение да започнем, се намеси областният управител. Това е и действие срещу това София, грубо погазване на демократичния принцип, че органът има самостоятелност. От това губят само софиянци. Нашето искане към ръководството на партията е да се постави този въпрос остро", добави общинският съветник от ГЕРБ.

"Току-що областният управител саботира и работата на кмета на града", констатира Мирослав Боршош. "София е в политическа криза, съжалявам, че се стигна дотук, не зная какво ще се случи следващия четвъртък, защото няма комисии. София е напълно блокирана", предупреди още общинският съветник.

По-рано възмущение от действието на областната управителка, която спря избора на комисиите, изказаха и групата съветници от БСП, които настояха също за нейната оставка. 

От ПП-ДБ-СС обаче намират за правилно нейното действие. 

"Връщането на решението на Общинския съвет от извънредното заседание от 8 февруари като незаконосъобразно е правилно", защитиха от управляващата коалиция решението на Вяра Тодева. 

"Сигурен съм, че сега ще започнат спекулации, че по наша вина ще бъде забавена работата на Съвета. Истината е, че незаконосъобразните действия на новото мнозинство ни доведоха до тази безпрецедентна ситуация. Въпреки че ние многократно предупредихме по време на самото заседание, че процедурата грубо се нарушава, всички останали толкова бързаха да си разпределят комисиите на тъмно, че погазиха всички правила и добри практики и гласуваха за провеждането на незаконосъобразно извънредно заседание.", коментира каза Борис Бонев.

Дир.бг