Миналата година България предприе стъпки за членовете на Висшия съдебен съвет, конституционна реформа - това ще бъде отразено в доклада за върховенство на закона за 2024 г. Това заяви еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс по време на дискусия в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната. 

Рейндерс е в София от днес, като вече се срещна с премиера Николай Денков, а утре ще има разговор и с правосъдния министър Атанас Славов. 

"Трябва да бъдат предприети допълнителни стъпки по отношение независимостта на съдиите", коментира пред депутатите Рейндерс, който отбеляза, че в момента се изготвя докладът за тази година.

Той приветства успехите на България за прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка, както и за приемането на страната ни в Шенген.

Еврокомисарят добави, че по отношение на дигитализацията на правосъдието може да се направи още, както и за ефективността на съдебната система. Той отбеляза, че реформата на антикорупционната система трябва да бъде приета и припомни, че това е част от ангажиментите, които е поела България.

Дидие Рейндерс акцентира върху нуждата от надежден процес за назначаване на членовете на антикорупционната комисия и политическата ѝ независимост.

Пред народните представители еврокомисарят по правосъдие маркира въпросите за ускоряване на усилията за адаптиране на състава на Висшия съдебен съвет по европейски стандарт, ефективността на разследванията на корупция по високите етажи на властта, подобряване на прозрачността на разпределянето на държавни средства за реклама в медиите, както и за свободата на словото и защитата на журналистите.

Еврокомисарят изрази надежда, че България ще подпомогне предоставянето на военна, финансова и друга помощ за Украйна.

"България е активен член в процеса на върховенство на закона, като то е приоритет за държавата, но трябва да продължим диалога и обсъждането в тази посока, така че се надявам да получим вашата подкрепа за укрепване културата на върховенството на закона в ЕС", заключи той, цитиран от БТА. 

Дискусията в парламента се проведе в присъствието на народни представители от комисиите по правни въпроси, по конституционни въпроси и комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната.

dir.bg