"Всеки може да ми иска оставката, не виждам причина да си я подам" - това заяви на брифинг рано тази сутрин областният управител на София-град Вяра Тодева след като за оттеглянето ѝ вчера призоваха общинските съветници от ГЕРБ-СДС и БСП.

Искането им бе предшествано от връщане на решението на Столичния общински съвет за избор на заместник-председатели на съвета и на председатели на комисиите. Мотивът на Тодева за това ѝ действие бе, че е имало процедурни нарушения.

"Решенията трябва да бъдат прегласувани. В интерес на гражданите на София е всички решения да бъдат легитимни", категорична е областната управителка. По думите ѝ извънредното заседание не е свикано по правилата, което се вижда от протоколите, като общинските съветници са били наясно, отбеляза Тодева.

    "Всеки може да ми иска оставката, но няма нито една причина за това. Докато съм областен управител ще връщам всяко незаконосъобразно решение, независимо от мнозинството, което го е взело. Три месеца имаха време да направят процедурата законосъобразна".

Тодева отбеляза, че това не е първото решение, което връща и даде заявка, че областната управа следи всяко решение на местния парламент.

"Считам, че Георги Георгиев, който е бил председател на СОС и е юрист, трябва да държи на закона и като такъв трябва да спазва законовите процедури, подчерта Вяра Тодева във връзка с исканията за нейната оставка, дошли от страна на ГЕРБ-СДС и от БСП.

Самият Георгиев пък по-рано пред БНТ нарече Тодева "политсекретар на ПП". Той е категоричен, че няма никакво нарушение на правилника и че противно твърдение говори за "недостатъчно добре подготвен юрист".

"Тези решения не подлежат на съдебен контрол. Съдът е над областния управител, над Общинския съвет и казва, че това са вътрешни решения за структурирането на работата на съвета. Областният управител трябва да знае това. Това се учи във всеки един юридически факултет. Въпреки това го е върнала, защото не действа като областен управител, а като политкомисар. Тя е назначение на "Продължаваме Промяната" и чрез това връщане се оказва натиск върху нас в преговорния процес, който колегите се опитват да водят, за да заграбят повече и повече комисии", подчерта Георги Георгиев.

Дир.бг