Гостуващият на “Шумен” тим на “Ямбол” направи страхотен обрат в последните минути на мача   и спечели важна победа в зала “Арена Шумен” с 80:79. Двубоят бе от 22-ия кръг на Националната баскетболна лига и последен от втория етап.

Мачът бе важен за заемане на 8-то място в лигата, което дава право на участие в турнира за купата на България. Позицията се зае от тима на “Ямбол”, след като другите претенденти за мястото загубиха “Академик” Пловдив като гост на “Балкан” с 85:86 и “Миньор” Перник като гост на “Черно море”.

“Шумен” започна страхотно мача за радост на публиката, която подкрепяше отбора докрай. В началните минути се отличи Веселин Байчев с безпогрешна стрелба от зоната на трите точки. Играта на “Шумен” бе във възход и те трупаха постепенно преднина. След първите десет минути поведоха с 27:19, а на полувремето преднината им бе 50:39.

След почивката резултатността леко спадна, но “Шумен” поддържаше преднината си, която достигна до 17 т. При 74:57 за домакините баскетболистите на “Ямбол” започнаха своя обрат. Играчите на Тони Дечев стреляха точно от тройката, нарушиха нападението на “Шумен” и минута преди края на мача намалиха за 75:74. камерън бе фаулиран и получи право на 1 наказателен удар, който реализира за 76:74. В ответното разиграване Павел Маринов бе фаулиран и след два точни удара изравни – 76:76. Последва грешка в изнасянето на топката от страна на “Шумен” и Кевин Хънт вкара за 76:78.

16 секунди преди края Дейвид Ролинс бе фаулиран в зоната на трите точки. Баскетболистът показа здрави нерви и вкара и при трите опита, за да даде отново преднина на “Шумен” - 79:78.

Тони Дечев взе прекъсване, а при подновяването на играта шуменци проспаха атаката на “Ямбол” и Николай Михайлов вкара лесно за 80:79 за “Ямбол”. На свой ред Янко Янков взе прекъсване за “Шумен”, но след това домакините не успяха да направят атака и с точка “Ямбол” спечели.

Браян Камерън, който игра на ръба на силите си в последните минути, завърши с 23 т. за “Шумен”. Ликей реализира 15 т., Кохайда – 13 т., Ролинс – 11.

По 16 точки за “Ямбол” вкараха Бел и Михайлов, 13 - Кевин Хънт. Лилов записа 14 т, 11 борби и 6 асистенции и 4 откраднати топки в мача и взе приза за MVP.

ШУМ.БГ