Отиващият си нидерландски премиер Марк Рюте, фаворит за следващ генерален секретар на НАТО, заяви днес, че Европа трябва да спре да мрънка заради Доналд Тръмп и вместо това да се съсредоточи върху това, което може да направи за Украйна, предаде Ройтерс.

Бившият американски президент Тръмп предизвика възмущение в Европа, като заяви, че ако бъде преизбран през ноември, няма да защитава съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана.

"Трябва да спрем да стенем, да мрънкаме и да се оплакваме от Тръмп", заяви Рюте на Мюнхенската конференция по сигурността."Това засяга американците. Аз не съм американец, аз не мога да гласувам в САЩ. Трябва да работим с всеки, който е на дансинга."

Той заяви, че Европа при всички случаи трябва да отделя повече средства за отбрана и да увеличи производството на боеприпаси, не само защото Тръмп може да се върне.

Рюте посочи, че Европа трябва да увеличи подкрепата си за Украйна, защото това е в неин интерес.

"И цялото това мрънкане и стенания за Тръмп. Чувам го постоянно през последните няколко дни. Нека да спрем да го правим", каза Рюте, като добави, че след като е разговарял с американски политици в Мюнхен той е "предпазлив оптимист", че  американската военна помощ за Украйна, която за момента е блокирана, в крайна сметка ще бъде отпусната.

БТА