Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба е обсъдил перспективите за мир с китайския си колега Ван И в рамките на завършващата днес Мюнхенска конференция по сигурността, предадоха Ройтерс и БТА.

Разговорите на Кулеба с Ван И са в контекста на дългогодишните усилия на Киев за укрепване на взаимоотношенията с Пекин, както и на навлизането на руската инвазия в Украйна в третата ѝ година, уточнява Ройтерс.

"Срещнах се с китайския колега Ван И, за да обсъдим двустранните отношения, търговията и необходимостта от възстановяването на справедливия и траен мир в Украйна", написа Кулеба в социалната платформа "Екс". 

Той добави, че двамата с Ван "са постигнали съгласие за това, че отношенията между Киев и Пекин трябва да се поддържат на всички равнища и диалогът да продължи". Двамата са обсъдили и украинския план за международна среща на върха за мира, на която Швейцария се е съгласила да бъде домакин.

Китайският външен министър Ван И, от своя страна, заяви, че Китай работи неуморно за насърчаване на мирните преговори с Украйна и призова за рестартиране на преговорите възможно най-скоро. Това се казва в изявление на министерството на външните работи в Пекин, цитирано от Ройтерс.

Китай не е нито причинител, нито страна, участваща в украинската криза, но нито е наблюдавал безучастно, нито се е възползвал от кризата за извличане на печалби, отбелязва министър Ван И.

Зеленски пък разговаря с колегите си от САЩ и Чехия

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски обсъди с чешкия си колега Петър Павел укрепването на двустранното сътрудничество в областта на военната промишленост, в това число съвместно оръжейно производство, предаде Укринформ.

"Доста специфична и информативна среща с президента на Чешката република Петър Павел. Говорихме за военната помощ за Украйна, за разширяване на сътрудничеството в областта на отбранителната индустрия на двете страни и за общо производство на оръжие", написа Зеленски в "Телеграм".

Украинският държавен глава подчерта, че оценява подкрепата на Чехия за украинската Формула за мир, както и всеобхватната помощ за Украйна и украинците.

Вчера и президентът на САЩ е говорил със Зеленски. Джо Байдън му се е обадил по телефона, за да увери украинския си колега в подкрепата на Вашингтон за Киев срещу руската инвазия, обявиха от Белия дом. 

В съобщението се казва, че Байден е подчертал необходимостта от възможно най-скорошното одобрение на законопроекта за допълнителна помощ за Украйна от страната на долната камара на американския Конгрес - Камарата на представителите. Зеленски пък е изразил надежда, че Конгресът на САЩ ще вземе "мъдро решение" и ще одобри забавилия се пакет от помощи за Киев. 

"Обсъдихме настоящата ситуация на бойното поле. Благодарен съм на президента Байдън за пълната му подкрепа", написа украинският президент в социалната платформа "Екс". В Мюнхен Зеленски се срещна и с вицепрезидентката на САЩ Камала Харис. 

Дир.бг