Русия е поканила палестинските групировки на среща в Москва на 26 февруари, обяви на международната конференция по сигурността в германския град Мюнхен министър-председателят на Палестинската автономна власт Мохамед Щайе, цитиран от Ройтерс.

Той допълни, че Палестинската автономия е готова да се ангажира с радикалното палестинско движение "Хамас", което от 7 октомври миналата година се сражава с Израел в ивицата Газа.

"Русия покани всички палестински фракции да се срещнат в Москва на 26-и този месец. Ще видим дали от "Хамас" са готови да седнат на една маса с нас. Засега не е ясно дали техни представители ще присъстват", заяви Щайе в Мюнхен.

"Ние сме готови да се ангажираме. Ако от "Хамас" не са готови, това е друг въпрос. Нуждаем се от палестинско единство", каза той, добавяйки, че за да бъде част от това единство, движението "Хамас" трябва да отговори на определени условия.

От 2007 г. "Хамас" контролира ивицата Газа, а Палестинската автономия с президент Махмуд Абас има контрол върху части от окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан.

"Хамас": Втората по големина болница в ивицата Газа е "напълно извадена от експлоатация"

Втората по големина болница в Газа - "Насър" в южния град Хан Юнис - вече "е напълно извадена от експлоатация", зави говорител на здравното министерство на контролиращото анклава радикално палестинско движение "Хамас" пред Ройтерс.

"Само четирима души от медицинския персонал в момента се грижат за пациентите" на територията на болницата, обяви пред агенцията Ашраф ал Кидра, говорител на здравното министерство на контролиращото анклава радикално палестинско движение Ашраф ал Кидра.

"Медицинският комплекс "Насър" е гръбнакът на здравната система в южната част на ивицата Газа. Спирането на дейността му е смъртна присъда за стотици хиляди палестинци, изселени от други места в градовете Хан Юнис и Рафах", добави той.

Кидра каза, че липсата на гориво и сраженията около болницата са причината тя да излезе от експлоатация.

До днес "Насер" беше най-голямата действаща болница в ивицата Газа, като тази седмица бе обсадена от израелските сили, които влязоха в нея в четвъртък, посочва Ройтерс.

Израелската армия: Десетки палестински бойци са убити в Газа през последното денонощие

В същото време израелската армия обяви, че е убила десетки палестински бойци и е иззела значителен брой оръжия по време на сражения в цялата ивица Газа през последното денонощие.

Израел е концентрирал военната си кампания в южния град в анклава Хан Юнис, където, според информация на Силите за отбраната, в бойните действия към пехотинците са се присъединили танкове и бойни самолети, информира БТА.

"В рамките на изминалото денонощие бяха елиминирани десетки бойци и иззети големи количества оръжие", се казва в официалното изявление на армията на Израел. Там се казва още, че израелски специални части все още действат в района около болницата "Насър" в Хан Юнис, както и вътре в нея.

ООН призова да се възобнови финансирането на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци

Върховният комисар на Организацията на обединените нации за бежанците (ВКБООН) Филипо Гранди призова да се размразят средствата, предвидени от редица държави и основни финансови партньори за Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци към ООН, предадоха ДПА и БТА.

Агенциите напомнят, че Израел обвини 12 служители от въпросната служба към ООН в участие в кървавото нападение от страна на радикалното палестинско движение "Хамас" срещу израелска територия на 7 октомври, което доведе до ответните израелски удари в ивицата Газа. Тези обвинения накараха редица страни от Запада, както и компании, подпомагащи агенцията за палестинските бежанци, да спрат финансирането си за нея.

Гранди отбеляза, че положението на палестинците в ивицата Газа е бедствено. "Колкото по-бързо се вземе решение за възобновяване на финансирането, толкова по-добре за живота на милиони хора", заяви той за ДПА в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

"Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци има много специфична дейност, не само в областта на хуманитарната помощ, но и за работата на училищата и медицинските центрове за милиони палестинци", каза още Гранди, като подчерта, че агенцията изпълнява важна мисия, която не е по силите на никой друг.

Върховният комисар на ООН обърна внимание на намаляващата финансова подкрепа за удовлетворяването на хуманитарните нужди по света. "През миналата година моята организация получи с един милиард долара по-малко от финансовите си партньори в сравнение с предишната, а имахме да се справим с много повече кризи", допълни той.

Дир.бг