С два гола на Алекс Беренгуер Атлетик (Билбао) удари Жирона с 3:2 и спря устрема им към върха в испанската Примера дивисион. Така след всички изиграни мачове от 25-ия кръг на върха Реал (Мадрид) има 62 точки, 6 пред Жирона, за които това е трето поражение през сезона. Баските от Атлетик (Билбао) са на 5-а позиция с 49 и само на 2 от Атлетико (Мадрид) пред тях, който заема и последната квота в зона Шампионска лига.

Жирона имаше серия от 15 поредни мача без поражение до тежкото поражение с 0:4 при визитата на Реал (Мадрид) преди девет дни. Но явно силите им са на привършване, защото са постигнали едва един успех в последните си пет мача във всички турнири. Барселона е само на 2 точки от тях на 3-ото място.

На своя стадион Сан Мамес и носени от ентусиазираната публика, футболистите от Билбао започнаха устремено срещата и доминираха от първата до последната минута. Беренгуер откри резултата само след две минути игра, открадвайки топката от лош пас на защитника на гостите Алейш Гарсия. Тимът на Жирона трябва да е щастлив от факта, че за цялото първо полувреме не допусна второ попадение след лавината от голови ситуации. Футболистите на треньора Ернесто Валверде се надпреварваха да пропускат ситуация след ситуация, включително и необяснимия пропуск пред вратата на Иняки Уилямс в 7-ата минута.

Но Жирона удари веднага след началото на второто полувреме, когато неуморимият украинец Виктор Циганков засече в мрежата центриране на Иван Мартин от тъча. Но Беренгуер с второто си попадение, 7 минути след това, отново изведе домакините напред в резултата, използвайки подаване през защитата на Горка Гурусета.

Още 4 минути по-късно Иняки Уилямс направи 3:1. И дори можеше да покачи на 4:1 след още пет минути, но вратарят Пауло Гасанига спря топката на голлинията с крак. Жирона обаче намери сили да се върне в срещата четвърт час преди нейния край. Алейш Гарсия изпълни свободен удар, изпращайки топката в наказателното поле, и там от близо Ерик Гарсия я вкара във вратата на Унай Симон.

БТА